În ultimele zile, au fost repatriați peste 1.700 de cetățeni români aflați în străinătate cu titlu temporar și care au fost afectați de măsurile de protecție sanitară și de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19.

Revenirea acestora a fost posibilă prin demersuri diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și prin organizarea mai multor zboruri, ca rezultat al cooperării la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerului Afacerilor Interne.

Au revenit în țară 306 cetățeni români care lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră, în zona Americii de Nord și a Caraibilor.

Cu un alt zbor, au revenit în țară 394 cetățeni români care lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră, în zona Americii de Nord și a Caraibilor.

A fost facilitată revenirea în țară a 162 de cetățeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Spaniei. Printre cetățenii români repatriați se regăsesc persoane care se aflau în imposibilitatea de a-și prelungi șederea pe teritoriul Regatului Spaniei, precum și două cazuri medicale.

A fost facilitată revenirea în țară a 347 de cetățeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Spaniei. Printre cetățenii români repatriați se regăsesc persoane în situații speciale, medicale sau sociale, persoane cu mobilitate redusă, o persoană cu deficiență vizuală totală, minori, studenți Erasmus, cât și persoane care se aflau în imposibilitatea de a-și prelungi șederea pe teritoriul Regatului Spaniei.

Au revenit în siguranță în țară 92 de cetățeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Federale Germania (inclusiv lucrători sezonieri care au notificat misiunea diplomatică sau oficiile consulare de pe teritoriul Germaniei cu privire la dorința de a reveni în țară).

A fost facilitată revenirea în țară a 140 de cetățeni români care se aflau pe teritoriul Republicii Franceze. Printre cetățenii români repatriați din Republica Franceză se regăsesc studenți Erasmus, persoane ale căror contracte de muncă au fost reziliate, turiști aflați în tranzit din Statele Unite ale Americii și medici rezidenți care și-au desfășurat stagiul în acest stat.

A fost facilitată revenirea în țară 137 cetățeni români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cetățenii români repatriați din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt studenți, persoane spitalizate care au beneficiat de sprijinul autorităților britanice pentru repatriere, persoane fără adăpost, lucrători sezonieri din Insula Jersey.

Au revenit în țară 125 cetățeni români aflați în străinătate pe vase de croazieră, în Filipine și Mexic, unde lucrau ca personal navigant.