De la data confirmării prezenței virusului în țara noastră, pentru prima oară, în data de 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice.

În zona de nord-vest a României, boala evoluează în trei județe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost uciși 1.382 de porci domestici și au fost afectaţi 14 porci mistreți.

În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din următoarele judeţe: Tulcea, Constanţa, Brăila, Galați, Călărași, Ialomița și Ilfov. Au fost uciși 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în opt exploatații comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august 2018, au fost uciși 70.036 de porci. Au fost afectaţi 18 porci mistreți.

În judeţul Călărași au fost depistate două focare în gospodăriile cetăţenilor, în comuna Borcea.

Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.