Peste 12 tone de îngrășăminte chimice, susceptibile de a afecta sănătatea populației și mediul înconjurător, au fost ridicate de polițiștii din Călărași, în urma unei acțiuni pentru prevenirea și combaterea ilegalităților la regimul substanțelor și deșeurilor periculoase.

 

La data de 2 mai 2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat un control pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor la protecția mediului. Acțiunea a vizat modul în care sunt respectate prevederile legale de agenții economici înregistrați sau autorizați să efectueze operațiuni cu produse de protecție a plantelor, precum și descoperirea eventualelor nereguli privind păstrarea substanțelor și deșeurilor periculoase ce ar putea afecta sănătatea populației și mediul înconjurător. Astfel, în urma verificărilor efectuate a fost depistat un bărbat, în vârstă de 38 de ani, din comuna Nana, județul Călărași, care în calitatea de administrator ar fi depozitat în condiții necorespunzătoare 12.600 de kilograme de îngrășăminte chimice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate, iar întreaga cantitate de îngrășământ chimic a fost indisponibilizată.