Anul trecut a fost pentru Muzeul Dunării de Jos Călăraşi unul plin de activităţi. Instituţia culturală şi-a consolidat şi diversificat principalele direcţii ale activităţii, punându-se accent pe calitatea actului cultural. Potrivit managerului muzeului, Valentin Parnic, datorită programelor şi proiectelor promovate în 2017, numărul vizitatorilor a crescut considerabil, spre deosebire de anii anteriori. Pentru anul acesta, instituţia promite multe surprize pentru publicul călărăşean.

 

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi a luat fiinţă în anul 1951, într-o  casă naţionalizată, cu şase încăperi. De la înfiinţarea sa, muzeul a desfăşurat o activitate complexă, acesta fiind o instituţie de cultură aflată în serviciul societăţii care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune în scopul cunoaşterii, educării şi recreerii de mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane. Finanţarea Muzeului Dunării de Jos se realizează din subvenţii acordate de la bugetul judeţean, ordonatorul de credite fiind Consiliul Judeţean Călăraşi şi din venituri proprii care provin în general din prestări servicii, supraveghere arheologică, cercetare arheologică de salvare, venituri din vânzarea de materiale publicitare, donaţii şi sponsorizări.

 

Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat în anul 2017

 

Cel mai mare succes al muzeului a fost chiar anul 2017, înregistrându-se 15.670  de vizitatori, din care 12.000 de plătitori.

„Activităţile desfăşurate au răspuns nevoilor culturale ale comunităţilor rurale şi urbane, axate pe istoria, tradiţia şi cultura judeţului Călăraşi, în raport cu valorile naţionale. De asemenea, încheierea parteneriatelor cu instituţiile culturale călărăşene şi unităţile de învăţământ a facilitat înţelegerea şi satisfacerea necesităţilor educaţionale şi de informare ale locuitorilor. Toate acestea au făcut ca numărul vizitatorilor să crească la 15.670 de vizitatori, din care 12.000 de plătitori, faţă de anul 2016, când muzeul a înregistrat un număr total de 12.700 de vizitatori. Acest aspect înseamnă o evoluţie cu 12% în 2017, faţă de anul anterior. Anul 2017 a fost cel mai bun din punct de vedere al numărului de vizitatori, cel puţin de când lucrez eu la muzeu, din 1998. În principiu, eram obişnuiţi, până acum câţiva ani, cu vizitatori care niciodată nu depăşeau 10.000 de intrări. 2016 a fost primul an când am depăşit 10.000 de intrări, apoi anul trecut a constituit o creştere de 12% faţă de 2016”, ne-a declarat managerul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, Valentin Parnic.

 

Valentin Parnic: „Am depus spre analiză la BRCT un proiect de reabilitare a clădirii, care, sperăm noi, să aibă şi succes”

 

Managerul a mai spus că numărul mare al persoanelor care au trecut pragul muzeului a fost posibil datorită întregii echipe care s-a implicat în activităţile instituţiei culturale.

„Acest aspect (n.r. – numărul mare de vizitatori) se datorează întregii echipe cu care lucrez. Membrii acesteia sunt oameni de o calitate excepţională, care trec de cele mai multe ori prin condiţii destul de grele pentru a-şi putea realiza planul de activitate pe care şi l-au propus, în principiu din cauze financiare, aşa cum ştim cu toţii, dar şi din cauza infrastructurii. Sediul în care ne aflăm acum este o clădire de la începutul secolului XX, aici a funcţionat muzeul iniţial şi funcţionează în continuare sediul muzeului, încă din 1954, iar reparaţiile sau reabilitările au fost destul de rare şi insuficiente. În momentul acesta, noi şi Consiliul Judeţean Călăraşi am depus spre analiză la BRCT (n.r. – Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră) un proiect de reabilitare a clădirii, care, sperăm noi, să aibă şi succes”, a menţionat Parnic.

 

Expoziţia „Ultimii dinozauri din Transilvania” a reuşit să strângă peste 6.000 de vizitatori

 

Expoziţia „Ultimii dinozauri din Transilvania”, deschisă în colaborare cu o universitate din Cluj, a fost una de impact în rândul călărăşenilor, astfel că numai aceasta a reuşit să adune peste 6.0000 de vizitatori.

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi a demarat, în 2017, un proiect de pedagogie muzeală, care a constat în organizarea de ateliere pe diverse teme, în special în perioada desfăşurării programului naţional educaţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, la care au participat şi elevi din comunele judeţului nostru.

„Majoritatea publicului nostru este, în general, format din copii, iar ţintele pentru perioada următoare este să atragem cât mai mulţi vizitatori şi din alte categorii sociale, nu numai copiii şi elevii, dar şi pe cei mai în vârstă şi, mai ales, publicul din afara oraşului, pentru că trebuie să menţionăm că, deşi am avut peste 15.000 de vizitatori anul trecut, aceştia provin din municipiul reşedinţă de judeţ şi mai puţin din afara oraşului. De aceea, dorim ca pe viitor să atragem cât mai mult public şi din afara municipiului”, a mai precizat managerul Valentin Parnic.

 

 Activităţi care se vor desfăşura anul acesta la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi

 

Pentru perioada următoare, muzeul călărăşean are ca obiective menţinerea şi dezvoltarea programelor şi proiectelor valoroase din anii anteriori, prin prisma calităţii şi a impactului asupra publicului, ţinându-se cont şi de Strategia de Dezvoltare a Judeţului în perioada 2014 – 2020.

Activităţile care se vor desfăşura în acest an sunt axate pe patru mari programe, şi anume: „Cercetarea Ştiinţifică şi Evidenţa Patrimoniului Cultural”; „Conservarea şi  Restaurarea Patrimoniului Cultural”; „Valorificarea Patrimoniului Cultural”; „Programul de Pedagogie Muzeală”.

„Partea fundamentală în implementarea programelor o reprezintă activitatea expoziţională. Anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, iar cea mai mare parte a proiectelor expoziţionale pe care noi le vom derula se va încadra în acest program. Legat de Centenar, vrem ca la sediu să realizăm o dioramă care să ilustreze un câmp de bătălie din Primul Război Mondial, cu tot ce implică aceasta, astfel încât vizitatorul să aibă acces direct vizual la cum s-ar fi desfăşurat o asemenea bătălie, să poată intra în tranşeele din acest câmp de bătălie, să vadă un punct de comandă românesc, o infirmerie mobilă, o cantină mobilă, un dormitor mobil, practic se va plimba prin toate acestea aflându-se în interiorul lor şi nu privindu-l printr-un geam sau printr-o fereastră. Această expoziţie sperăm să o realizăm undeva la începutul verii şi o vom păstra până la sfârşitul anului. Tot în această serie de mari expoziţii încercăm, nu ştiu dacă o să şi reuşim pentru că va fi extrem de dificil, să aducem la Călăraşi expoziţia ‘Aurul şi Argintul României’. Expoziţia este organizată de 23 de muzee şi circulă în acest moment prin ţară. Pe lângă acestea, mai avem o serie de expoziţii care încearcă să pună în valoare artiştii călărăşeni, printre care se numără George Teodorescu, Alexandru Paraschiv, Tudor Lorman şi, de asemenea, mai multe saloane organizate în colaborare cu criticul de artă Ana Amelia Dincă. Mai departe, cu siguranţă vom avea multe surprize pentru călărăşeni. Va continua proiectul de miniexpoziţie Exponatul luniicare va aduce în faţa publicului un obiect important de patrimoniu aflat în colecţiile noastre. Totodată, călărăşenii vor mai putea viziona manifestările tradiţionale precum Atelierul de încondeiat ouă, Colinde, Colinde, Atelierul de realizat mărţişoare şi tot felul de activităţi care să facă în aşa fel încât Muzeul Dunării de Jos să contribuie la imaginea oraşului şi a judeţului Călăraşi”, a afirmat managerul.

 

Ce pot viziona călărăşenii, în prezent, la Muzeul Dunării de

Jos

 

Până la sfârşitul lunii februarie a acestui an, la sediul Muzeului Dunării de Jos, călărăşenii pot vizita expoziţiile „In memoriam-Deportaţii în Bărăgan” şi „Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz – 100”.

La Secţia Arheologie, într-un spaţiu modern, cei interesaţi pot viziona expoziţia permanentă „Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos”.

În cadrul Secţiei Etnografie există expoziţia permanentă „Gospodăria ţărănească la Dunărea de Jos”. De asemenea, în foaierul Consiliului Judeţean Călăraşi poate fi vizitată o expoziţie cu picturi ale artiştilor plastici călărăşeni, picturi aflate în colecţiile muzeului călărăşean.

 

Valentin Parnic: „Am depus proiectul de buget, sunt diverse creşteri pe anumite capitole din buget”

 

Referitor la buget, managerul muzeului spune că suma alocată anul trecut de Consiliul Judeţean a fost suficientă pentru desfăşurarea activităţii, astfel că nu au fost întâmpinate probleme.

„Acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă pentru 2018. Noi am depus proiectul de buget, este adevărat că sunt diverse creşteri pe anumite capitole din buget, dar o să vedem ce o să se întâmple”, a precizat Valentin Parnic.

 

Programul muzeului şi preţurile biletelor de intrare

 

Muzeul este deschis, pe timp de iarnă, în fiecare zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 09:00 şi 17:00. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 4 lei, preţul pentru elevi studenţi, pensionari şi persoane cu handicap este de 2 lei, iar pentru grupurile organizate este de 1 leu.