Anul trecut, 165 de elevi cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani din şase școli ale județului Călăraşi au fost cuprinşi în programul de informare Eurodesk. Programul Eurodesk este un serviciu european gratuit pentru informarea tinerilor cu privire la granturile pe care le pot accesa, stagii de formare în străinătate de care pot beneficia, concursuri cu premii la nivel european la care pot participa, burse sau vizite de studiu în universități din străinătate pentru care pot să-și depună aplicațiile. Pentru tinerii care au împlinit deja 18 ani există oportunitatea de a se înscrie la programele Corpului European de Solidaritate. Serviciul Eurodesk funcționează oficial ca structură suport pentru programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

 

Potrivit inspectorului şcolar pentru proiecte educaţionale din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, Nicolae Micescu, în sesiunile de informare din școlile din județul nostru, un interes deosebit pentru elevi l-a reprezentat subiectul voluntariatului din programele Corpului European de Solidaritate. Această structură creată în 2016 oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa. La nivelul județului nostru, inspectorul Nicolae Micescu, multiplicatorul desemnat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, a pus în aplicare un program de informare adresat tinerilor din zone cât mai diverse. Astfel, au fost realizate sesiuni de informare în următoarele instituţii de învăţământ: Colegiul Național „Barbu Știrbei” Călărași, Liceul „Alexandru Odobescu” Lehliu Gară, Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” Călărași, Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” Dragalina, Școala Gimnazială „George Vâlsan” din comuna Independența.

 

Cine se poate înscrie în Corpul European de Solidaritate

 

Orice tânăr se poate înscrie în Corpul European de Solidaritate încă de la vârsta de 17 ani, însă, pentru a participa efectiv la proiecte, trebuie să aibă între 18 și 31 de ani. După înregistrare, tânărul poate fi selectat în diverse proiecte, cum ar fi: reconstruirea unei școli sau a unui centru comunitar care a fost devastat în urma unui cutremur; curățarea vegetației din păduri pentru a preveni incendiile; muncă într-un centru comunitar pentru persoane cu dizabilități; acordarea de sprijin solicitanților de azil nou-veniți. Proiectele susținute de Corpul European de Solidaritate pot dura între două și 12 luni. Acestea se vor desfășura, în general, în statele membre ale Uniunii Europene.

 

Beneficiile tinerilor care participă la un astfel de proiect

 

După finalizarea proiectului de voluntariat, tânărul participant va primi un certificat de participare care îi  poate fi de folos atunci când își caută un loc de muncă sau dacă dorește să își continue studiile.

Cheltuielile de deplasare, cazare și întreținere și pentru  asigurare vor fi acoperite de program. De asemenea, participantul va primi o mică sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor zilnice. Totodată, va beneficia gratuit de cursuri de formare.