Anul trecut, echipajele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Călăraşi au avut peste 6.000 de intervenţii. Conform informaţiilor furnizate de către comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, colonelul Lucian Diaconu, numărul intervenţiilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă s-a ridicat la 6.018 intervenţii, reprezentând 83,4% din total, la 402 intervenţii echipajele SMURD intervenind în cooperare cu ambulanţele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Călăraşi. Intervenţia SMURD a fost solicitată astfel: de trei ori pentru descarcerare persoane; 21 pentru asistenţă persoane + descarcerare; 5.994 pentru asistenţă persoane.

În total au fost asistate un număr de 6.091 de persoane, 5.524 fiind adulţi şi 399 fiind copii. Din cele 6.091 de persoane, 30 au fost găsite decedate, iar la un număr de 150 persoane le-au fost efectuate manevrele de resuscitare. În urma manevrelor de resuscitare, 12 dintre persoane au răspuns, celelalte victime, în număr de 138, fiind declarate decedate, conducând la numărul total de persoane decedate la 168 (166 de adulţi şi doi copii).

Accidentul de pe A2, printre cele mai grele intervenţii SMURD

Pompierii au nominalizat câteva intervenţii dificile. Printre acestea se regăsesc şi accidentele produse pe Autostrada Soarelui. Accidentul rutier din data de 5 iulie 2016, de pe autostrada A2, kilometrul 68, pe sensul 2, Constanţa – Bucureşti, în care au fost implicate două autovehicule (un autocar şi un autotren), din care a rezultat un total de nouă persoane implicate, astfel: o persoană decedată; opt rănite, din care trei au fost transportate la unităţile de primire urgenţe din judeţul Călăraşi, iar pentru cinci persoane s-a asigurat asistenţă medicală, dar au refuzat transportul la spital. Pentru asigurarea intervenţiei operative s-a declanşat „planul roşu de intervenţie”, forţele participante la intervenţie din partea ISU Călăraşi ridicându-se la şase autospeciale de intervenţie cu 21 de cadre militare, iar celelalte instituţii implicate (Poliţia A2, SAJ Călăraşi, ISU Bucureşti şi Ilfov) au intervenit cu opt autospeciale de intervenţie cu 18 persoane.

Cel mai grav accident din România s-a produs pe 5 noiembrie 2016

Un alt accident grav s-a produs în data de 5 noiembrie 2016, pe autostrada A2, kilometrul 67, pe sensul 1, Bucureşti – Constanţa, în care au fost implicate 32 de autovehicule (un TIR, trei microbuze şi 28 de autoturisme), din care a rezultat un total de 60 de persoane implicate, astfel: trei persoane decedate; 57 rănite, din care 42 au fost transportate la unităţile de primire urgenţe din judeţul Călăraşi şi din municipiul Bucureşti, iar pentru 15 persoane s-a asigurat asistenţă medicală, dar au refuzat transportul la spital. Pentru asigurarea intervenţiei operative s-a declanşat „planul roşu de intervenţie”, forţele participante la intervenţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi ridicându-se la 19 autospeciale de intervenţie cu 52 de cadre militare, iar celelalte instituţii implicate (Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi, Poliţia A2, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Călăraşi, ISU Bucureşti şi Ilfov, SAJ Bucureşti şi Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomiţa şi ISU Constanţa), au intervenit cu 39 de autospeciale de intervenţie cu 110 persoane.

„Planul roşu de intervenţie”, declanşat şi în decembrie

 Accidentul rutier din data de 12 decembrie 2016, de pe Drumul Naţional 4, în apropierea localitaţii Curcani, în care au fost implicate două autovehicule (un microbuz şi un autoturism), din care a rezultat un total de 21 de persoane rănite, care au fost transportate la unităţile de primire urgenţe din municipiul Olteniţa şi din municipiul Bucureşti. Pentru asigurarea intervenţiei operative s-a declanşat „planul roşu de intervenţie”, forţele participante la intervenţie din partea ISU Călăraşi ridicându-se la zece autospeciale de intervenţie cu 31 de cadre militare, iar celelalte instituţii implicate (IPJ Călăraşi, SAJ Călăraşi, ISU Bucureşti şi Ilfov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi), au intervenit cu 13 autospeciale de intervenţie cu 32 de persoane.

Cadrele participante la intervenţie au îndeplinit în condiţii foarte bune atribuţiunile funcţiilor pe care erau încadrate, au respectat regulile de securitate şi sănătate în muncă şi au executat întocmai ordinele şi misiunile primite.

Pentru gestionarea intervențiilor medicale în anul 2016, distanţa totală parcursă de ambulanţele inspectoratului către locul producerii situaţiei de urgenţă a fost de 59.335 de kilometri, cu o medie de 9,86 de kilometri. Timpul mediu de răspuns a fost de 8 minute şi 18 secunde, cu aproximativ 28% mai mic decât timpul mediu la nivel national. Timpul mediu de intervenţie a fost de 26 de minute şi 41 de secunde, cu 2,6% mai mare decât în anul 2015, care a fost de 26 de minute şi 2 secunde.