Odată cu scăderea temperaturilor, a început să crească şi numărul bolilor de sezon. În judeţul Călăraşi, în ultimele două săptămâni, s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri de viroze respiratorii. Peste 60 de călărăşeni au fost internaţi în spital din această cauză.

Medicul primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi, dr. Camelia Truică, ne-a declarat că în săptămâna 24 – 30 octombrie, 1.026 de persoane din judeţul nostru au fost diagnosticate cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 15 cazuri necesitând spitalizare. De asemenea, în aceeaşi perioadă, 169 de călărăşeni au fost diagnosticaţi clinic cu pneumonie, dintre aceştia 48 fiind internaţi în spital.

Cei mai afectaţi de infecţiile acute ale căilor respiratorii sunt cei cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani, astfel că din cele 15 cazuri, care au necesitat spitalizare, 14 sunt copii. Cât despre pneumonii, cei mai afectaţi sunt vârstnicii de peste 65 de ani. Din 48 de persoane internate, 17 au peste 65 de ani. Statistica de anul trecut, din aceeaşi perioadă, arată că datele înregistrate sunt similare cu cele din acest an, neexistând mari diferenţe. Cauzele acestor viroze respiratorii şi penumonii sunt condiţiile meteorologice din ultima perioadă, schimbările bruşte de temperatură. Reprezentanţii DSP Călăraşi recomandă cetăţenilor să se vaccineze pentru a preveni apariţia infecţiilor respiratorii acute.

Dr. Truică ne-a mai precizat că până la data de 30 octombrie 2016 au fost vaccinate 6.120 de persoane din judeţul nostru. Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi a primit cel de-al doilea lot de 5.000 de doze de vaccin. „Nu cred că vom mai primi alte doze până la finalul acestui an. Acestea vor fi suficiente, pentru că solicitările sunt mari acum, la debutul sezonului”, a conchis medicul primar epidemiolog al DSP Călăraşi, dr. Camelia Truică.