În perioada 15 – 21 aprilie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași au acționat pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și prevenirea accidentelor rutiere.

 

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 1.025 de sancțiuni contravenționale, dintre care 448 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice, 25 pentru nerespectarea legislației rutiere de către pietoni, 63 pentru nerespectarea legislației rutiere de către bicicliști, 11 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor, opt pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și 470 pentru alte abateri.

Polițiștii au reținut 59 de permise de conducere, dintre care 26 pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice, 11 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor, şapte pentru nerespectarea regulilor privind depășirea, şapte pentru alcool și opt pentru alte abateri. Totodată, au fost retrase 18 de certificate de înmatriculare.

 

Exemple semnificative

 

Polițiștii au oprit pentru control pe strada Tineretului, din municipiul Oltenița, județul Călărași, un autovehicul condus de un bărbat în vârstă de 50 de ani, din aceeași localitate. În urma testării cu aparatul etilotest acesta prezenta o concentrație alcoolică de 1,21mg/l alcool în aerul expirat. Cel în cauză a fost condus la spital, unde a refuzat recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele celui în cauză, polițiștii au întocmit dosar penal. De asemenea, polițiștii au depistat pe Drumul Naţional 21 un autovehicul condus de un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Buzău, ce avea viteza de 191 de kilometri la oră. Acesta a fost sancționat conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru 90 de zile.