Vineri, 7 septembrie a.c., reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Călăraşi s-au deplasat la o crescătorie de porci care funcţiona în curtea fostului poligon. Terenul respectiv aparţine Consiliului Judeţean Călăraşi şi încă nu se ştie cum s-a transformat în exploataţie zootehnică. Reprezentanţii DSVSA Călăraşi au prelevat probe de la suinele crescute în incinta fostului poligon, iar rezultatele au arătat că animalele erau infestate cu virusul pestei porcine africane (PPA). În cursul zilei de duminică, 9 septembrie, s-a luat decizia ca toţi porcii din exploataţie să fie eutanasiaţi. Astfel, peste o sută de animale au fost ucise şi îngropate chiar în curtea poligonului.

33 de focare de pesta in judetul Calarasi

În momentul de faţă, conform informaţiilor postate de către prefectul judeţului Călăraşi, George Iacob, în judeţul nostru sunt confirmate 33 de focare de PPA, în următoarele localităţi: Borcea – opt focare (staționează); Perişoru – 20 de focare (în trei zile au fost confirmate zece cazuri); Călăraşi – trei focare; Constantin Brâncoveanu – un focar; Călărașii Vechi – un focar. Totodată, vă informăm ca sunt şase suspiciuni de pestă porcină africană la care se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator.

Filtre la ieşirile din municipiul Călăraşi

La cele patru ieşiri din municipiul Călăraşi au fost montate filtre pentru dezinfecţia autoturismelor. Reprezentanţii autorităţilor locale fac apel către şoferi să respecte limitele de viteză impuse în zonă. Multe filtre au fost distruse din cauza şoferilor care trec cu viteză. De asemenea, se recomandă ca cetăţenii să respecte măsurile dispuse de autorităţi. Măsurile de biosecuritate sunt simple şi pot fi aplicate de fiecare cetăţean. Respectând măsurile, avem şansa de a izola virusul PPA.