Muzeul Dunării de Jos Călăraşi expune până la data de 30 septembrie 2018, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, pieptenele de os (secolul IV după Hristos).

Obiectele din os au constituit o parte însemnată și nelipsită din inventarul mormintelor din secolul IV. Dintre acestea se desprinde ca frecvență și ca element caracteristic – pieptenele. El constituie alături de fibulă și cataramă cel de al treilea tip de obiect specific culturii Sântana – Cerneahov. Pentru regiunea carpato – dunăreană, această cultură este atribuită în general populațiilor germanice aflate în migrațiune, în special cele gotice, alături de care continuă să viețuiască si populația locală daco-romană.

„Pieptenele din os, aflat în colecția Muzeului Dunării de Jos a fost găsit într-un context databil din secolul IV după Hristos în cadrul cercetărilor sistematice de teren la Alexandru Odobescu. Forma sa este dreptunghiulară. Lăţimea este de 8 centimetri, iar lungimea este de 4,5 centimetri. Are culoare alb-gălbuie, cu 40 de dinți bilaterali, prinși între două plăcuțe dreptunghiulare legate cu patru nituri din bronz, fără decor, stare de conservare bună. Piepteni de acest tip au fost descoperiți și în cadrul necropolelor din secolul IV de la Spanțov și Independența. Atestați încă din neolitic, pieptenii erau confecționați din corn de cerb ce era tăiat cu fierastrăul, fragmentele mai mari sau mai mici fiind introduse în apă clocotită pentru atenuarea durității. Bucățile desprinse cu ajutorul toporului erau apoi netezite prin frecarea cu nisip ud sau pe piatră pentru îndepărtarea urmelor de la cioplire. Urma operațiunea de lustruire probabil cu o bucată din piele. Dinții erau tăiați după prinderea în nituri a plăcii mediane între cele laterale, lama fierăstrăului crestându-le și pe acestea. Încă din antichitate pieptenele era folosit nu numai pentru descurcatul, netezitul sau aranjatul părului, ci și pentru îndepărtarea paraziţilor precum păduchii sau puricii. În timp, pieptenului i-au fost atribuite diverse simboluri ale feminității; ciclicitatea, sângele sau apa curgătoare ce era simbol al succesului si abundenței”, a transmis Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, printr-un comunicat de presă.

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii septembrie la Secția Arheologie a muzeului și va putea fi admirată de către cei interesați în fiecare zi, între orele 09:00 şi 16:00.