Muzeul Dunării de Jos Călărași expune până la data de 31 ianuarie 2019, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”,  pistol cu cremene.

Piesa aleasă pentru această lună face parte din colecția de istorie modernă a Muzeului Dunării de Jos. Această piesă datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, dimensiunile sale fiind următoarele: lungime – 415 milimetri, diametrul ţevii – 20 de milimetri, calibru – 18 milimetri. Platina pistolului datează din anul 1824, iar contraplatina din anul 1833. Pe gâtul patului pistolului se află un medalion oval cu cifrul țarului Nicolae  I. Partea lemnoasă (patul și ulucul) este spartă, cu fragmente lipsă. „Inițial, pistolul a apărut ca armă a cavaleriei, o armă ce se folosea cu o singură mână, cealaltă rămânând liberă pentru controlul frâielor calului. Mecanismul de aprindere a focului cu ajutorul cremenii avea avantajul că arma se putea utiliza în condiții meteo nefavorabile, datorită faptului că pulberea aflată în tigăița mecanismului era protejată de capacul amnarului. Sistemul de aprindere cu cremene a fost inventat de Leonardo da Vinci la începutul secolului XVI. În aceeași perioadă a apărut mecanismul placă cu cremene care avea să fie utilizat în următoarele două secole, atât la pistoale, cât și la puști”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii ianuarie, la Secția Arheologie a muzeului și va putea fi admirată de către cei interesați în fiecare zi, între orele 09:00 şi 16:00.