La sediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Călăraşi a avut loc, săptămâna trecută, dezvelirea unei plăci comemorative. Această placă este dedicată producătorului primului film românesc intitulat „Independenţa României”, Leon Popescu, fiul familiei Ana şi Marinache Popescu, proprietarii unei case din Călăraşi, astăzi monument istoric. Acest film a fost realizat în anul 1912 pentru a fi difuzat pe teritoriile  locuite de români pentru conştientizarea ideii de unitate naţională. Placa memorială a fost dezvelită în cadrul proiectului „10 pentru Centenar”, iniţiat de Consiliul Judeţean (CJ) Călăraşi şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

 

La eveniment au fost prezenţi preşedintele şi vicepreşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă şi Marian Dinulescu, edilul municipiului, Daniel Ştefan Drăgulin şi viceprimarul municipiului,Viorel Ivanciu, prefectul judeţului, George Iacob, directorul DJC Călăraşi, Sorin Danciu.

„Am participat, astăzi (n.r. – joi, 13 decembrie), la dezvelirea unei plăci comemorative, la sediul Direcției Județene pentru Cultură Călărași, eveniment care a încheiat proiectul ‘10 pentru Centenar’ derulat de Consiliul Județean Călărași. Placa memorială este dedicată lui Leon Popescu, producătorul primului film românesc care a conștientizat, în 1912, nevoia de unitate a românilor. Leon Popescu a fost fiul Anei și lui Marinache Popescu, proprietari de case în municipiul Călărași și cei care au construit actualul sediu al Direcției Județene pentru Cultură Călărași”, a declarat primarul municipiului, Daniel Drăgulin.

„Finalul proiectului ‘10 pentru Centenar’ s-a desfășurat prin ședința solemnă a Consiliului Județean Călărași și dezvelirea unei plăci comemorative a celui care a fost Leon Popescu, primul regizor de film românesc al României pe care Călărașiul l-a dat țării din inima Bărăganului. Echipa de proiect, formată din funcționari ai Direcției de Dezvoltare și din cei ai Compartimentului Promovare Județ, mulțumește tuturor celor care și-au dat mâna la încheierea cu succes a fiecărei activități”, se arată pe pagina de facebook a CJ Călăraşi.