Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călărași a desfășurat în perioada 18 noiembrie 2019 – 6 ianuarie 2020 acțiunea „Foc de artificii”, în cadrul căreia au avut loc activități de prevenire în școli, controale la 13 persoane și firme în complexe comerciale și piețe. În cadrul controalelor, s-au constatat 25 de infracțiuni și şapte contravenții săvârșite de 28 de persoane. De la acestea au fost confiscate 144,5 kilograme de petarde. Din păcate, din cauza nerespectării legii, două persoane au fost rănite de astfel de articole pirotehnice.

Acțiunea a fost desfășurată cu ajutorul specialiștilor din Ministerul Muncii și Justiției Sociale – inspectoratele teritoriale de muncă – și Ministerul Finanțelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Poliţiştii călărăşeni reamintesc cetățenilor că folosirea articolelor pirotehnice fără drept este o infracțiune și atrage după sine închisoare de la trei luni la un an. De asemenea, comercializarea acestora către publicul larg este infracțiune, pedepsindu-se cu închisoare de la trei luni la un an.

Petardele pot fi folosite doar de către persoane aflate în pericol pentru a îndepărta animale agresive, de către fermieri și alte categorii profesionale care le folosesc în scop tehnic.