Polițiștii de prevenire a criminalității continuă seria activităților de conștientizare și responsabilizare a tinerilor pentru prevenirea faptelor cu violență.

 

În data de 9 iulie a.c., polițiștii au organizat o activitate stradală de informare a tinerilor privind răspunderea penală a minorilor și consecințele faptelor cu violență. Oamenii legii le-au prezentat cele mai frecvente fapte penale săvârșite de minori, precum: loviri sau alte violențe, furt, distrugere, amenințare, atrăgându-le atenția asupra consecințelor comiterii acestor fapte.

Adolescența este vârsta experiențelor hotărâtoare, perioadă în care tânărul dezvoltă interese și abilități deosebite, fără însă a avea tenacitatea și capacitatea de a finaliza inițiativele.

Tinerii sunt sensibili, se pot simți lezați când se manifestă atitudini ostile față de ei și sunt dispuși să participe la orice acțiune care le-ar permite să-și etaleze calitățile.

Pentru a fi feriți de probleme, polițiștii le recomandă tinerilor să fie atenți atunci când îşi aleg prietenii, să evite compania persoanelor violente, delincvente și conflictuale, să analizeze riscurile la care se expun, înainte de a da curs îndemnurilor unor persoane care nu le vor întotdeauna binele, să înveţe să spună „nu” atunci când consideră că este cazul – trebuie să aibă tăria să îşi susțină părerile, să respingă propunerile de a participa la anumite „distracții”: consum de alcool, jocuri de noroc, distrugeri, violențe verbale și fizice, să nu încerce să rezolve un conflict prin violență – să apeleze la sprijinul celor care îi pot ajuta: părinți, profesori, polițiști, pe rețelele de socializare să se împrietenească doar cu persoane pe care le cunosc, iar dacă se simt în pericol, să ceară sprijinul apropiaților.