Începând cu data de 23 martie 2020, ora 22:00, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Călărași, împreună cu reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne, au pus în aplicare prevederile Ordonanței Militare nr. 2, prin instituirea punctelor de verificare a respectării măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19.

 

Conform prevederilor Ordonanței Militare nr. 2, în intervalul orar 06:00 – 22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

De asemenea, în intervalul orar 22:00 – 06:00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, și între 1.000 şi 70.000 de lei, pentru persoane juridice.