Pentru deplasări în siguranță, polițiștii rutieri le recomandă celor care circulă cu autoturismul să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic și să ia în calcul faptul că spațiul de frânare crește substanțial pe un carosabil ud. Înainte de a porni la drum, să se asigure că parbrizul, geamurile laterale și luneta le asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să beneficieze și de o bună funcționare a ștergătoarelor și a instalației de climatizare și dezaburire.

De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să nu frâneze brusc; să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculul din față, astfel încât să poată opri în siguranță, în situația în care acesta încetinește sau oprește brusc.

În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Conducătorii auto trebuie să îşi păstreze calmul, să nu uite de politețea rutieră și să nu blocheze intersecțiile; să se concentreze în permanență asupra traficului; să poarte întotdeauna centura de siguranță și să adapteze în permanență viteza de rulare la condițiile de drum; să nu se

Angajeze în depășiri fără a avea o bună vizibilitate.

Pe timp de ploaie, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire și pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, precum și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen.