Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi continuă desfășurarea campaniei de prevenire a accidentelor de circulaţie în care sunt implicați pietonii și bicicliștii „Asigură-te că eşti văzut!”.

În continuarea desfășurării campaniei, polițiștii rutieri au aplicat mesaje preventive precum „Coboară de pe bicicletă”, „Lasă telefonul”, „Fii atent! Asigură-te!”, pe carosabil și pe trotuar, în zonele trecerilor pentru pietoni, situate în proximitatea unităților școlare, atât în mediul urban, cât și mediul rural. Totodată, bicicliștilor le-au fost înmânate veste reflectorizante cu mesaje preventive.

 

Polițiștii din cadrul IPJ Călărași vin cu mai multe recomandări pentru biciclişti

 

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, orice persoană trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, să cunoască regulile de circulație și să fie echipat corespunzător.

Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în față, lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant).

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, biciclistul trebuie să reducă viteza, să se asigure temeinic și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

Înainte de a schimba direcția de mers, mai ales spre stânga, biciclistul trebuie să se asigure temeinic, din față și din spate, că nu se apropie niciun autovehicul.

La schimbarea direcției de mers, chiar dacă are prioritate de trecere, biciclistul trebuie să se asigure că ceilalți participanți la trafic au înțeles intenția lui.

Bicicliştii sunt de asemenea sfătuiţi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când se deplasează în grup, numai în coloană, câte unul. Totodată, aceştia nu trebuie să circule cu bicicletele sub influența băuturilor alcoolice.

Biciclistul trebuie întotdeauna să poarte cască de protecție. Aceasta îi poate salva viața. Circulând cu bicicleta, biciclistul nu are voie să se agațe de vehicule aflate în mers şi să nu transporte pe bicicletă altă persoană.

 

Recomandări ale poliţiştilor rutieri călărăşeni pentru pietoni

 

Pietonii sunt sfătuiţi să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.

De asemenea, pietonilor li se recomandă: să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens); să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat; să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.

Totodată, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe pietoni ca, pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili; să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

De menţionat, copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri. Ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Părinţii să nu uite că micuţii lor imită comportamentul rutier al adulţilor.