În condiții meteorologice nefavorabile, conducătorii auto sunt sfătuiţi să manifeste o atenție sporită pe toată durata deplasării pe drumurile publice, să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent la factorii de drum, iar fiecare manevră în trafic trebuie făcută numai după o temeinică asigurare.
Poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor să utilizeze luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, precum şi pe cele de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen, pentru a reduce riscul înregistrării unor evenimente rutiere negative ca urmare a neasigurării la schimbarea direcţiei de mers, şi să păstreze o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi să cureţe în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi să utilizeze corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.
Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceaţă, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin luminile de poziţie şi cele de avarie, cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.
Pentru a nu produce blocaje în trafic, oamenii legii le recomandă șoferilor să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor și să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier.
Totodată, este necesar ca aceștia să păstreze liber centrul intersecţiei, să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public și să nu treacă la culoarea roşie a semaforului electric destinat lor și să nu claxoneze inutil.
De asemenea, conducătorii auto trebuie să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autovehiculul care îl precedă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, în situaţia în care acesta încetinește brusc. Totodată, aceştia nu trebuie să uite de echiparea autoturismului cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De menţionat că autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.