În vederea creșterii gradului de siguranță al copiilor și adolescenților, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Călărași îi sfătuiesc pe tineri să evite compania persoanelor violente și cunoscute cu un comportament delincvent.

„Analizați singuri, pe baza educației primite, riscurile la care vă expuneți și nu vă lăsați influențați de ceilalți. Atunci când considerați, exprimați-vă părerea și atrageți atenția prietenilor cu privire la consecințele la care se expun prin săvârșirea unor fapte antisociale.

Respingeți propunerile cunoscuților de a participa la anumite ‘distracții’ (consum de alcool, jocuri de noroc, distrugeri, violențe verbale și fizice). Nu încercați să rezolvați un conflict prin violență. Apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta (părinți, polițiști). De asemenea, pentru prevenirea implicării minorilor în comiterea de fapte antisociale, părinților le recomandăm să asigure în familie un climat afectiv, de bună înțelegere, să se intereseze permanent de situația copilului și să încerce să îi cunoască prietenii. De asemenea, este necesar să comunicați permanent cu acesta, iar atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă. Când situația pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvernamentale), care vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor”, au transmis oamenii legii.