Pompierii călărăşeni, alături de cei din Constanţa, Ialomița, Tulcea, Galați, Vrancea și Brăila, au acţionat pentru lichidarea incendiului de la Rafinăria Petromidia

În data de 2 iulie 2021, la ora 12:16, a izbucnit un incendiu  la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța.

În aproximativ opt minute de la primirea apelului, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” Constanţa au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Prioritatea echipajelor de intervenție au reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.

Bilanțul final al victimelor este de şase persoane, astfel: două persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu două elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, două persoane cu diverse  traumatisme transportate la spital, o persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută  a fost găsită decedată.

Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar la puțin timp acesta a fost lichidat. Echipajele de intervenție au acționat pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere.

Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat cu următoarele mijloace de intervenție: 14 autospeciale de stingere cu apă și spumă; trei autocamioane de intervenție; patru motopompe de mică și mare capacitate; o autospecială CBRN; o autospecială transport victime multiple; o ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă; şase ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor; şase ambulanțe ale SAJ Constanța (un echipaj C2 și cinci echipaje B2); două elicoptere SMURD.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași (două autospeciale de stingere), ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița (două autospeciale de stingere), ISU Tulcea (două autospeciale de stingere), ISU Brăila (două autospeciale de stingere şi autocamion cu 2.000 de litri substanţă de stingere).

Planul Roșu de Intervenție a fost  dezactivat la ora 16:20.

Totodată, în scop preventiv,  pentru informarea promptă a cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție a fost trimisă o avertizare prin sistemul Ro-Alert.

Dată fiind manifestarea incendiului cu degajări mari de fum, în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, ISU „Dobrogea” reiterează faptul că în toată această perioadă, siguranța cetățenilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol.

Petromidia Năvodari, operată de Rompetrol, este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai mari din sud-estul Europei. Rompetrol este controlată de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.