Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi s-au clasat pe prima poziţie la faza zonală a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat.

 

În perioada 7 – 9 iunie 2017, ISU „Barbu Ştirbei” Călăraşi a organizat etapa zonală a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat, ediţia 2017. La această fază au participat şase echipaje de pompieri militari din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor: Ialomiţa, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Călăraşi şi din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani.

Pompierii militari şi-au demonstrat cu această ocazie cunoştinţele, abilităţile şi priceperea în stăpânirea tehnicilor şi procedurilor pentru descarcerare şi acordarea primului ajutor pentru salvarea vieţii. Concursul a cuprins două probe: „Descarcerarea din vehicule” şi „Acordarea primului ajutor calificat”. Potrivit regulamentului de desfăşurare a competiţiei, echipajele au fost alcătuite din şapte pompieri paramedici, care au încercat să arate cât de bine sunt antrenaţi pentru a salva vieţi. Acestora le-au fost testate toate cunoştinţele şi abilităţile în aplicarea tehnicilor de descarcerare şi de acordare a primului ajutor.

Etapa zonală a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi de Acordare a Primului Ajutor Calificat s-a desfăşurat în municipiul Călăraşi, pe platoul din faţa Consiliului

Judeţean, aceasta derulându-se după următorul program: Ziua întâi – 7 iunie 2017: 15:00 – 16:00 – prezentarea şi cazarea loturilor particpante, 16:00 – 17:30 – şedinţă tehnică cu şefii de loturi; 17:30 – 18:30 – verificarea şi omologarea accesoriilor şi materialelor; 18:30 – 19:30 – instruirea evaluatorilor; Ziua a doua – 8 iunie 2017: 09:00 – 09:30 – festivitatea de deschidere;

09:30 -16:00 – desfăşurarea probelor de concurs;

Ziua a treia – 9 iunie 2017: 08:30 – 13.30 – Desfăşurarea probelor de concurs; 13:30 – 14:30 – centralizarea rezultatelor şi realizarea clasmentelor; 14:30 – 15:30 – festivitatea de premiere şi închiderea concursului.

Acesta este primul eveniment de acest gen care s-a desfăşurat în judeţul nostru, iar călărăşenii prezenți la manifestări au avut posibilitatea să urmărească în mod real intervenţiile structurilor profesioniste de intervenţie ale loturilor participante, atât pentru descarcerare, cât şi pentru acordarea primului ajutor calificat în rezolvarea unor scenarii complexe și inedite. Cele şase echipaje de pompieri paramedici din cadrul inspectoratelor Ialomiţa, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Călăraşi şi din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Ciolpani s-au întrecut pentru câştigarea primului loc pe podium, statut care permite accederea în faza naţională a Competiţiei de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat. Pe parcursul celor două probe, cele şase echipaje au lucrat simultan. Intervenţia lor a fost apreciată de către evaluatori care au punctat atât îndemânarea, cât şi rapiditatea, dar şi respectarea cu stricteţe a tehnicilor şi procedurilor specifice. Doar echipajele aflate pe primul loc la proba de descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat vor merge la etapa naţională a concursului, ce se va desfăşura în Bucureşti în perioada 5 – 9 iulie 2017.

Clasament:

Proba de descarcerare:

Locul I – ISU Călăraşi

Locul II – ISU Dâmboviţa

Locul III – ISU Prahova

Proba de acordare a primului ajutor calificat:

Locul I – ISU Călăraşi

Locul II – ISU Prahova

Locul III – ISU Dâmboviţa

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi a câştigat şi titlul pentru cel mai bun comandant de echipaj, acordat plutonierului major Bogdan Giuseppe Dumitru. De asemenea, călărăşenii au câştigat şi titlul pentru cei mai buni servanţi şi cei mai buni paramedici.