Primăria Municipiului Călărași a anunțat pe 11 august că în curând va fi inaugurată Poșta Veche, clădire de importanță istorică a orașului nostru, care a fost restaurată cu ajutorul unor fonduri europene.

Până la data inaugurării, instituția ne propune un tur video pe pagina sa de Facebook al cărui ghid este Florin Rădulescu, șeful Serviciului Municipal pentru Promovarea Patrimoniului Local, care și-a pus amprenta asupra restaurării clădirii.

„Bună ziua și bine ați venit la Poșta Veche! Haideți să vedeți ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani cu o ruină care a dat și numele unui restaurant. Înainte a dat numele altui restaurant, Restaurantul Poștei. Să vedem ce s-a întâmplat din ruinele respective și din Poșta de acum 50 de ani.

Să începem cu etajul! În urmă cu 2 ani nu puteam ajunge la acest nivel fără să folosim o nacelă, o scară din mai multe componente sau o schelă. Acum avem trepte, avem pardoseli, avem ferestre, pereți. Suntem încă în faza de finisaje, de curățenie, de ultime pregătiri înaintea recepției. În scurt timp vor începe dotările acestor spații. Aici va fi atelierul de hârtie cu preparare de hârtie de casă, cu legătorie de carte, cu o mini tipografie. O să fie de lucru!

În următoarea cameră va fi atelierul de pictură și de gravură. Cred că este cea mai frumoasă cameră din clădire! Absolut cea mai frumoasă! Și lumină, și spațiu! Aici vor putea lucra sub coordonarea unui artist plastic călărășenii de la mic la mare.

Pentru că v-am arătat până acum niște spații goale, vă mai arătăm unul și sperăm să veniți atunci când ele vor fi dotate. Aici va fi atelierul de tradiții culinare locale. Aici, cei mai învârstă sau cei mai calificați își vor împărtăși cunoștințele celor care doresc să învețe să facă un fel de mâncare local, pe care îl vom descoperi în urma cercetării.

Haideți să vedeți ce n-ați văzut! O stradă București văzută de la înălțime, cu zona veche a orașului, cu un șantier care va reda orașului o clădire, o clădire care nu a fost construită chiar cum trebuie, dar care va fi consolidată și va face un serviciu comunității. V-am spus mai devreme că acum 2 ani nu puteam ajunge la etaj, acum avem chiar și un lift.

Pentru că toată lumea a fost mai mult decât circumspectă că această clădire va ajunge să stea în picioare și să fie folosită, am considerat normal să păstrăm și câțiva martori ai structurii care a existat înainte. Avem un exemplu de cărămidă, pe casa scării avem elementele decorative care, întâmplător sau nu, au fost prelevate de mine în 2001, păstrate la Muzeul Dunării de Jos, iar acum au fost folosite pentru a reîntregi imaginea clădirii.

Am fost la etaj, mergem acum la demisol. Pentru că în ultimul timp tehnica fotografiei digitale a intrat în viața noastră prin intermediul des întâlnitelor telefoane, am considerat normal să existe și un atelier foto-video în care călărășenii să înțeleagă ce este cu fotografia, ce este cu filmarea, să încerce și să reușească să facă manipulări ale fotografiilor și ale formatelor video în așa fel încât să își producă propriile videoclipuri sau expoziții fotografice.

Vă invit să vedeți inima, plămânii, rinichii și ficatul acestei clădiri – este vorba de producerea căldurii, a agentului termic, a apei menajere și, bineînțeles, climatizarea pe timp de vară. După știința mea, este prima clădire publică din Municipiul Călărași care beneficiază de pompe schimbătoare de căldură. În jurul clădirii au fost săpate 10 puțuri la 124 de metri adâncime, vedeți aici capetele, și este o premieră pentru Călărași și pentru administrație.

Am lăsat pentru final câteva informații despre clădire: după spusele domnului profesor Constantin Tudor, clădirea a fost construită în 1883 de Iacovache Bădulescu; undeva în anul 1913, după cercetările efectuate de domnul Nicolae Filipan, clădirea a fost închiriată Oficiului Poștal din Călărași, care a funcționat până în 1967; după 1967 a avut diferite folosințe: internat pentru o anumită categorie de elevi, a fost tribunal, a fost Casa Căsătoriilor, iar după ’90 a fost folosită ca sediu pentru partide, presă locală.”