Preşcolarii din municipiul şi judeţul Călăraşi au celebrat o sută de ani de simţire şi tradiţie românească prin Festivalul „Moştenitorii”. Acesta a ajuns la cea de-a patra ediţie şi s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

 

Micuţii moştenitori au prezentat astăzi, 12 decembrie, pe scena sălii de spectacole „Barbu Ştirbei” a Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, momente inedite, care au scos în relief datinile şi obiceiurile româneşti. De la eveniment nu au lipsit părinţii şi bunicii prichindeilor, care s-au bucurat de talentul copiilor şi nepoţilor lor, în cadrul  unui spectacol deosebit.

Preşcolarii, îmbrăcaţi în straie populare, au umplut scena de muzică, joc şi voie bună. Aceştia au cântat, au dansat, au recitat poezii, reuşind să evidenţieze într-un mod deosebit tradiţiile româneşti.

Spectacolul s-a derulat în trei părţi. Prima parte, respectiv gala aniversară, s-a intitulat „România Centenară”, a doua parte, „România te iubim, în cânt şi-n joc te servim”, a constat într-un spectacol de cântece şi joc, specifice zonelor ţării, iar cea de-a treia parte s-a numit „100 de ani de simţire şi tradiţie românească, sărbătorile de iarnă la români”, care a reunit datini şi obiceiuri de Crăciun şi de Anul Nou.

„Trăim în România şi avem dreptul de a iubi această ţară frumoasă. Trebuie să le spunem copiilor noştri cât de important este că aceşti eroi au murit cândva pentru ca noi, astăzi, să fim liberi în această Românie frumoasă. Dragi copii, dragi românaşi şi româncuţe, doamnelor şi domnilor, de o sută de ori la mulţi ani! La mulţi ani pentru fiecare an de la Marea Unire! La mulţi ani pentru fiecare obstacol depăşit, pentru fiecare moment în care ne-am unit pentru a fi mai puternici. De curând am împlinit 100 de ani de România, însă nu trebuie să uităm că unitatea este de fapt o alegere pe care o facem cu toţii în fiecare zi. De aceea, astăzi, la cea de-a patra ediţie a Festivalului Moştenitorii’ ne vom aminti că identitatea nu stă doar în trecut, prezent sau viitor, ci este suma tuturor în continuă schimbare. Vă invităm să întoarcem câteva fire ale glorioasei noastre istorii care marchează cele mai importante momente ale României noastre pentru comunitatea naţională. Vom avea şansa de a ne păstra identitatea naţională şi de a recupera nădejdea şi speranţele într-un viitor mai bun”, a declarat, în deschiderea evenimentului, un cadru didactic.

Festivalul „Moştenitorii” a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi.