Sâmbătă, 20 iulie, prim-ministrul României, Ludovic Orban, alături de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, prefectul județului Călărași, Marian Stoica, și Valentin Barbu, vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, a fost prezent la Sultana și Făurei, unde au fost repornite stațiile de pompare a apei pentru irigații.

Au fost repuse în funcțiune instalații care nu funcționau de zeci de ani

După spusele premierului, stațiile, una de proveniență rusească și cealaltă de fabricație germană, au fost montate în anii ‘70 și nu au mai funcționat de câteva decenii. O parte din infrastructura care alimenta aceste utilaje cu energie electrică era casată.

„Suntem într-o deplasare în județul Călărași, am fost invitat de domnul primar Drăgulin, de autoritățile locale, împreună cu domnul ministru (al Agriculturii și Dezvoltării Rurale n.r.), cu domnul secretar de stat, cu domnul director general ANIF (…). Practic, am vizitat două stații de pompare a apei, care deservesc canale principale de irigație, este vorba de Stația de pompare Sultana și Stația de pompare Făurei. Aceste stații de pompare nu mai funcționau de foarte mult timp. Stația aceasta de la Făurei nu mai funcționa din 1993, iar stația de pompare de la Sultana nu mai funcționa din 2005. Imediat ce am avut semnalele legate de secetă, Ministerul Agriculturii şi ANIF au intervenit pentru a încerca repunerea în funcțiune cât mai rapid posibil a acestor stații. Trebuie să precizez că stația de la Făurei deservește aproximativ 50.000 de hectare, poate asigura irigarea a aproximativ 50.000 de hectare și stația de la Sultana poate asigura irigarea a peste 20 de mii de hectare”, a menţionat Ludovic Orban.

Lipsa instrastructurii de irigații a dus la pierderea unor fonduri europene

Prim-ministrul a vorbit și despre problemele pe care fermierii le-au avut în a accesa fonduri europene din cauza lipsei rețelelor de irigații.

De asemenea, acesta a spus că mai departe depinde și de organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, să se ocupe de canalele secundare și să-și finanțeze propriile instalații de irigație.

„Din cauza faptului că nu erau viabile rețelele principale care sunt alimentate de aceste două stații, de exemplu fermierii nu au putut accesa fonduri europene pentru viabilizarea canalelor secundare aflate în administrarea asociațiilor de udători și, de asemenea, resurse financiare pentru a-și putea finanța propriile instalații de irigații necesare pentru irigarea parcelelor. După o muncă asiduă, țineți cont repet, aceste utilaje nu au mai funcționat din 1993 și din 2005, sunt utilaje diferite la această stație sunt niște sisteme de pompare rusești și la cealaltă stație sunt sisteme de pompare Siemens. Sistemele de pompare de la stația asta au fost instalate în 1974. Deci a fost un efort extrem de mare din partea Ministerului Agriculturii, ANIF (n.r. – Administrația Națională de Îmbunătățiri Funciare), SNIF și au fost extrem de importante prezența, voluntariatul și imboldul fermierilor, cărora le mulțumesc pentru implicare – atât implicarea de până acum, cât și pentru implicarea viitoare”, a declarat premierul Orban.

Instalațiile montate în perioada comunistă aveau și componente casate

„Cred că am putea face un parteneriat astfel încât să fim pregătiți în anii care vin să facem față secetei și altor situații cu care ne putem confrunta. Nu în ultimul rând, să știți că am fost special să vizitez stația de transformare care este casată și, de asemenea, pentru care a trebuit să facem eforturi foarte mari deoarece furnizorul de energie este privat și nu răspunde la dispozițiile Guvernului, a trebuit să intervenim și le mulțumesc celor de la Enel că, până la urmă, au înțeles necesitatea absolută a punerii în funcțiune a acestei stații de transformare și sunt convins că vom colabora atât cu ei, cât și cu alte firme de distribuție de energie electrică pentru a putea asigura alimentarea cu energie a tuturor stațiilor de pompare care sunt necesare pentru a pregăti eventuale alte situații în care se pot confrunta fermierii”, a afirmat Ludovic Orban.

Guvernul are planuri de combatere a deșertificării

Guvernul și-a propus să sprijine organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii pentru a viabiliza canalele secundare de irigații și pentru a achiziționa utilaje, într-un plan de combatere a deșertificării. Acesta a adus în discuție și canalul Siret – Bărăgan.

„Nu în ultimul rând, trebuie să știți că ne-am propus obiective ambițioase în programul de relansare economică. Pregătim proiecte importante, de la canalul Siret – Bărăgan până la toate proiectele de viabilizare a canalelor principale și nu în ultimul rând de susținere a fermierilor, a asociațiilor de udători pentru a putea obține resurse financiare pentru a viabiliza canalele secundare care deservesc zonele și pentru a putea achiziționa utilajele necesare pentru a putea asigura irigarea pe suprafețele pe care le lucrează. Vor fi bani europeni, vom fi pregătiți să absorbim cât mai repede bani europeni atât pentru irigații, cât și pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului. Sperăm să putem obține finanțări de asemenea și pe combaterea deșertificării pentru că ne confruntăm cu un pericol de deșertificare, în special în zone din sudul României și va trebui să luăm toate măsurile care se impun”, a mai spus prim-ministrul.

Fermierii care au pierdut recoltele din cauza secetei vor primi despăgubiri, dar cu întârziere

Orban susţine că a fost dificilă plata despăgubirilor din cauza formelor juridice de funcționare folosite de fermieri. De asemenea, un ajutor de stat va fi oferit acestora după rectificarea bugetară și cu acordul Uniunii Europene:

„Evident, mi s-a pus întrebarea referitoare la plata despăgubirilor pentru seceta: aici nu putem da despăgubirile imediat când vrem noi, pentru că foarte mulți fermieri lucrează pământul sub diferite forme juridice – societăți comerciale – și acordarea ajutorului îmbracă forma unei forme de ajutor de stat, având nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Noi la rectificare vom aloca sumele necesare, peste un miliard de lei, pentru a putea face plățile și imediat când vom primi acordul Comisiei Europene, vom face plățile către toți fermierii care au fost afectați de secetă. De asemenea, am mai discutat alte detalii legate de problemele cu care se confruntă fermierii ca urmare a distrugerii literalmente a recoltelor de către secetă în relația cu sistemul financiar bancar. Am reținut că există o reticență mare în acordarea de credite în cadrul programului IMM Invest și, de asemenea, că o parte dintre fermieri nu au beneficiat de suspendarea plății ratelor, atât ratelor legate de bănci, cât și către instituții financiare nebancare”.

Repornirea stațiilor de pompare nu înseamnă automat irigarea tuturor suprafețelor deservite

Prim-ministrul a spus că recoltele pe acest an sunt compromise, iar irigarea tuturor suprafețelor deservite de staţiile de pompare proaspăt repornite depinde și de organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, acestea deținând canalele secundare.

„Anul acesta nu mai pot fi salvate recoltele pentru că ele au fost distruse de secetă. Capacitatea lor teoretică de irigare este la stația aceasta de la Făurei aproximativ 50 de mii de hectare și stația de la Sultana, prima în care am fost, va asigura irigarea a peste 20.000 de hectare. Acum asta nu înseamnă că sută la sută toate aceste hectare vor fi irigate. Aici este necesară, odată cu repornirea stațiilor de pompare care dau drumul la apă pe canalele principale și implicit se vor duce și pe canalele secundare, aici ar trebui să funcționeze și canalele secundare, care sunt aflate în administrarea asociațiilor de udători și fermierii trebuie să aibă instalații de udat”, a adăugat premierul.

Primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, prezent și el la eveniment, a transmis ulterior un mesaj pe rețelele sociale prin care i-a mulțumit prim-ministrului.

„Îi mulțumesc premierului Ludovic Orban pentru răspunsul pozitiv acordat invitației PNL Călărași de a efectua o vizită în județul nostru, la două obiective importante pentru agricultura călărășeană, repornite, după mai bine de 25 de ani, pentru fermierii autohtoni – stațiile de pompare de la Făurei și Sultana”, a declarat primarul Drăgulin.