Joi, 30 aprilie 2020, Primăria Municipiului Călărași a semnat un contract pentru dotarea a 19 locuri din oraș cu stații automatizate pentru biciclete și triciclete, în cadrul proiectului „Sporirea gradului de mobilitate al populației prin introducerea unui sistem integrat de mobilitate urbană alternativă, cu stații inteligente automatizate de biciclete în municipiul Călărași”, accesat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4.

Contractul, finanțat din fonduri europene, cu o valoare de 6.194.443 lei (aproximativ 1,3 milioane euro) și co-finanțare de 2%, are ca durată de implementare 2 ani și se alătură altor 17 proiecte aflate în implementare, acestea însumând 37,4 milioane de euro.

Stațiile inteligente sunt prevăzute cu andocare independentă energetic, încărcare unidirecțională și sistem software ce va permite accesul prin intermediul dispozitivelor mobile.

În cadrul acestui proiect vor fi cumpărate și 190 de biciclete inteligente, 6 triciclete pentru bătrâni și 6 triciclete pentru persoane cu dizabilități. Acestea sunt dotate cu protecție antifurt, sunt monitorizate prin GPS și au un modul de comunicații mobile GPRS/Wi-Fi, precum și modul de comunicații cu terminalele și stațiile de preluare și predare.

Sistemul de bilete pentru aceste biciclete va fi simplu și ușor de folosit, urmând să facă parte integrantă din sistemul de bilete pentru transportul public.

Prezentul contract este complementar unui nou proiect, aflat în precontractare, ce presupune înființarea unei rețele de aproximativ 5 km de piste de biciclete, valoarea lui fiind de 1,1 milioane euro.