În data de 11 februarie 2021, Primăria Municipiului Călărași a prezentat kiturile CPAP pe care le-a achiziționat pentru dotarea echipajelor de ambulanță. Kiturile CPAP Boussignac (Constant Positive Airway Pressure – Presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii) sunt destinate măririi capacității de răspuns pentru tratamentul problemelor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2 pe timpul transportului pacienților cu ambulanța, însă acestea pot fi folosite și pentru alte situații.

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a explicat cum vor fi împărțite aceste aparate: „Trebuie să ne gândim la semenii noștri și astăzi, la inițiativa domnului doctor și coleg din consiliul local Vlad Sârzea, am achiziționat aparate de oxigen de tip CPAP în valoare de 26.700 (n.r. – lei) pentru cetățenii din Călărași. Vom face un proces verbal de predare atât cu Serviciul Județean de Ambulanță, vom dota zece Salvări cu acest tip de aparate de oxigen, cât și pentru SMURD, pentru că sunt tot ai noștri, vom dota patru Salvări cu acest tip de aparate”.

Apoi Vlad Sârzea, medic în cadrul SAJ, a vorbit despre caracteristicile tehnice ale aparatelor CPAP și despre situațiile în care pot fi folosite: „Este vorba de un sistem fără curent electric, care folosește debitul de oxigen din sursa mașinii sau din sursa portabilă, transformă debitul în presiune și ajută pacientul să respire mai bine, să acumuleze oxigen în sânge. Este foarte util în această perioadă pentru pacienții cu Covid care trebuie transportați pe distanțe mai mari, dar la fel de bine se folosește și în edemul pulmonar acut, pentru pacienți înecați, pentru pacienții în criză de astm bronșic. E foarte ușor de folosit, se conectează la sursa de oxigen, se dă drumul la oxigen, cu un manometru de control se verifică presiunea și se aplică o mască etanșă pe fața pacientului. Astfel poate fi folosit și de asistenți, și de paramedici. Nu există pericole, e un sistem deschis, are o supapă de evacuare a presiunii suplimentare, nu poate să rănească plămânii. Se folosește de zeci de ani în vestul Europei, în Statele Unite și Canada cu efecte foarte bune și e un aparat relativ ieftin față de un dispozitiv de ventilație electronică, care e undeva la 30.000 de euro, acesta (aparatul n.r. – CPAP) fiind undeva la 1600 – 1800 de lei pentru un kit complet”.

Aparatele, achiziționate în urma hotărârii de Consiliu Local nr. 15 din 12 noiembrie 2020, au fost recepționate de către managerul general al Serviciului de Ambulanță Județean Călăraşi, Marius Manea, și de către inspectorul șef în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Știrbei” Călărași, locotenent colonel Adrian Păduraru.

„Nu e prima dată când avem sprijinul Primăriei Municipiului Călărași. Vreau să vă spun că nu o să le folosim doar pentru cetățenii din municipiul Călărași, cu siguranță le vom folosi pentru cetățenii din județul Călărași. La noi și la colegii de la Ambulanță ar fi bine să nu le folosim”, a declarat inspectorul șef al ISU Călăraşi.