Primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a convocat, în data de 9 august 2018, o ședință extraordinară a Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU), pentru asigurarea măsurilor specifice pentru limitarea efectelor negative ale situației de urgență de sănătate publică produsă în urma riscului de îmbolnăvire și a disconfortului creat de țânțari.

În urma dezbaterilor din cadrul ședinței extraordinare a CLSU s-au hotărât următoarele: demararea în regim de urgență a achiziției publice a serviciilor de dezinsecție; executarea activității de dezinsecție pe teritoriul administrativ al municipiului Călărași; informarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Călărași despre desfășurarea, acțiunilor și măsurile întreprinse pentru revenirea la starea de normalitate.

Primăria Municipiului Călăraşi reaminteşte faptul că la începutul lunii iunie Contractul de delegare a serviciului de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a fost suspendat în urma atacării în instanță de către Instituția prefectului a Hotărârii Consiliului Local nr. 207/21.12.2017.

Medicul primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Călăraşi, Camelia Truică, ne-a declarat că la nivelul judeţului nostru nu există cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Această şedinţă extraordinară a CLSU a avut loc în contextul în care la nivel naţional sunt deja cazuri confirmate de West Nile, unul dintre ele chiar cu deces.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent, la nivel naţional au fost înregistrate 23 de cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și  un  deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități. Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

 

Primăria Municipiului Călăraşi va efectua tratamente de dezinsecție în perioada 14 – 18 august

 

Primăria Municipiului Călărași va executa, în perioada 14 – 18 august, tratamente terestre de dezinsecție (țânțari și căpușe) în intervalul orar 23:00 – 05:00, pe zone verzi, mlăștinoase, inundate, lucii de apă.

Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, în caz contrar poate fi prelungită perioada (fapt ce va fi comunicat ulterior). Substanțele active ale produselor utilizate pentru tratamentele de dezinsecție, dezinfecție, deratizare sunt avizate de Ministerul Sănătății prin Comisia Națională pentru Produse Biocide.

„Precizăm că tratamentele se vor desfășura în condiții corespunzătoare, pe raza municipiului Călărași, respectând prevederile legale de protecție a mediului, a sănătății și securității populației”, a transmite Primăria Municipiului Călăraşi.