În data de 16 februarie 2021, primarii comunelor Gurbănești, Sandu Manea, și Valea Argovei, Costel Boitan, au fost prezenți în municipiul Călărași, la sediul Agenției pentru Dezvoltarea Regională (ADR) Sud Muntenia pentru a semna contracte de finanțare a infrastructurii educaționale. Alături de aceștia s-au aflat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, și președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Vasile Iliuță.

Administrația din Gurbănești a obținut fonduri nerambursabile pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale nr. 1. Proiectul prevede reabilitarea a cinci săli de clasă și trei laboratoare și extinderea cu o anexă care va cuprinde sală de sport, vestiare și grupuri sanitare. Bugetul proiectului totalizează 6.553.057 de lei, din care peste 2,73 de milioane reprezintă finanțare nerambursabilă FEDR, peste 418.000 de lei sunt fonduri de la Bugetul de Stat, iar contribuția beneficiarului se ridică la aproape 3,34 milioane de lei.

„Nouă ne aduce o mare bucurie și dumneavoastră o mare bătaie de cap pentru că partea de cofinanțare este de 33 de miliarde (n.r. – lei vechi). Faptul că am accesat acest proiect mă face ca pe viitor să depun pentru orice Axă unde există posibilitatea să aducem bani europeni în comuna Gurbănești. După cum știți, este una dintre cele mai mici, dacă nu chiar cea mai mică, comună la nivel județean. Lucrurile s-au schimbat în ultima perioadă datorită sprijinului domnului președinte (n.r. – Vasile Iliuță), care nu a împărțit doar pentru comune mari, a avut grijă și de noi”, a declarat Sandu Manea.

Comuna Valea Argovei va beneficia de un proiect similar la Școala Gimnazială nr. 1, Corp A și Corp B. Școala va fi extinsă prin desființarea Anexei C2. La această școală vor fi reabilitate trei săli de clasă și două laboratoare. Corpul de școală va fi extins până la 677 de metri pătrați și va cuprinde încăperi noi precum grupuri sanitare, cameră de depozitare pentru produse perisabile, spații cu destinație administrativă, centrală termică și magazie. Valoarea proiectului este de 4.909.824 de lei, din care peste 3,8 milioane sunt contribuția FEDR, peste 587.000 de lei o reprezintă finanțarea de la Bugetul de Stat, iar 480.000 de lei sunt contribuția beneficiarului.

„Sunt onorat și, în același timp, mândru. Onorat pentru că sunt în compania dumneavoastră și mândru că în timpul mandatelor de primar am realizat un asemenea proiect. Mai avem și alte proiecte, dar pentru viitorul copiilor din Valea Argovei acesta mi se pare cel mai important. Încă o dată s-a adeverit proverbul ‘Cu răbdarea treci și marea’”, a spus primarul comunei Valea Argovei, Costel Boitan.

„Proiectul de la Valea Argovei constă în reabilitarea unui corp de școală, extinderea și dotarea cu laborator de informatică, cabinet medical și o magazie de materiale. Dotările vor fi la standarde europene, cu cataloage electronice”, a menţionat despre proiect Costel Boitan.

„Ne vom dezvolta dacă vom înțelege că fondurile europene sunt singura soluție de schimbare a județului Călărași”, a concluzionat Vasile Iliuță.