În cadrul unei conferințe de presă, susținută joi, 12 martie, la sediul PNL, primarul Daniel Ștefan Drăgulin, însoțit de Viorel Ivanciu, unul dintre viceprimarii municipiului, de senatorul Răducu-George Filipescu, dar și de candidatul la președinția Consiliului Județean, Valentin Barbu, a pus în discuție măsurile care s-au luat până în prezent pentru prevenirea infectărilor cu coronavirus și măsurile care ar putea fi adoptate în eventualitatea în care problema va degenera. A fost atins și subiectul votării noului guvern.

Daniel Drăgulin enumeră măsurile care au fost luate la nivelul municipiului: „La nivelul municipiului nu există vreun caz de coronavirus, sunt 26 de persoane auto-izolate la domiciliu și 16 persoane aflate în carantină la Hotel Perla (Hotelul Sport n.r.). S-au hotărât la nivel județean mai multe locații unde, în cazul în care mai apar (n.r. – persoane), să fie carantinate. Mai sunt de venit din Italia destul de mulți cetățeni, sunt vorbe, vor fi preluați de Jandarmerie și verificați aici, în Călărași, carantinați sigur vor fi sau auto-izolați la domiciliu. Am avut o ședință cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgență în care am propus niște măsuri, ne-am pliat pe măsurile pe care Comitetul Județean de Urgență le-a luat, în sensul că am făcut un grafic pentru dezinfectarea tuturor unităților de învățământ, dezinfectarea spațiilor de joacă; s-au făcut echipe mixte care s-au deplasat în teren pentru a vedea dacă cei auto-izolați respectă obligațiile pe care le au. De asemenea, facem un program de dezinfecție a instituțiilor pe care noi le avem în subordine. Astăzi (n.r. – joi, 12 martie) avem încă o ședință în care vom prezenta graficul de desfășurare a tuturor acțiunilor de dezinfecție, cât și întâlnire cu directorii pentru a găsi posibilitatea financiară de procurare de materiale dezinfectante. Vom vedea la fața locului ce probleme mai sunt de rezolvat și le vom rezolva!”.

Răducu Filipescu susţine că situația este una serioasă, comparând starea actuală cu o „stare de război”, adăugânt: „Vin din Italia oameni care sunt sau nu sunt bolnavi. Ei vin acasă, nu au unde să se ducă în altă parte. Ei trebuie să meargă imediat la analize și, la momentul oportun, în carantină”.

Daniel Drăgulin spune că autoritățile nu pot avea cunoștință de situația reală dacă oamenii nu merg la medic și nu declară zona din care vin.

Deși primarul afirmă că s-au luat măsurile necesare, Valentin Barbu nu este la fel de încrezător că sistemul românesc de sănătate poate face față acestei provocări. Senatorul Filipescu spune că, în cazuri extreme, se pot închide și parcurile sau alte locuri în care se poate transmite virusul. Din păcate, mulți oameni nu țin cont de recomandări și continuă să se expună pe ei înșiși și familia mergând în spații aglomerate.

„Alegerile anticipate au ieșit din schemă. Trăim niște momente foarte dificile… Vom vota învestirea guvernului pentru că nu ne putem juca cu ce se întâmplă la noi. Probabil vom avea un guvern Cîțu cu un consilier principal Ludovic Orban. Pasul de astăzi este de a fi conștienți că țara trece printr-un moment dificil și nu numai țara, ci întreaga Europă. Nu mai este timp de hârjoneli politice! Vom vota ‘pentru’ învestirea acestui guvern, probabil acesta va trece astăzi. (…) Se pune problema să mergem și cu alegerile locale undeva în septembrie, iar atunci să aibă loc toate alegerile odată”, a declarat Filipescu.