Miercuri, 17 iulie, Robert Sorin Negoiță, președintele Asociației Municipiilor din România (AMR) și primarul Sectorului 3 București, Daniel Ștefan Drăgulin, vicepreședintele AMR și primarul municipiului Călărași, și Antal Arpad Andras, președintele Sucursalei AMR Centru și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, au participat la o întâlnire a structurilor asociative cu Eugen Orlando Teodorovici, viceprim-ministru și ministru al Finanțelor Publice, în vederea elaborării proiectului de rectificare a bugetului de stat pe anul 2019.

 

Potrivit unei informări a Asociației Municipiilor din România, în cadrul discuțiilor, Robert Negoiță a reiterat solicitarea AMR, ca la rectificarea bugetară din acest an să aibă în vedere alocarea către autoritățile publice locale a diferenței de 18,25% din impozitul pe venit colectat în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Eugen Teodorovici a informat că suma estimată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), disponibilă pentru a fi repartizată către APL (n.r. – administraţii publice locale), este 1,5 miliarde de lei, variantele luate în calcul pentru repartizare fiind următoarele: împărțirea potrivit formulei actuale din Legea bugetului pentru toată suma aferentă diferenței de IV ianuarie-martie. În această variantă, un număr mare de unităţi administrativ-teritoriale nu și-ar asigura, în opinia MFP, necesarul pentru cheltuielile de funcționare; împărțirea conform formulei actuale pentru suma aferentă lunii martie, iar suma aferentă lunilor ianuarie și februarie să fie împărțită unităţilor administrativ-teritoriale în funcție de situația gradului în care acestea își asigură necesarul de funcționare rezultat în urma analizelor financiare la șase luni. Și în acest caz rămân o serie de unităţi administrativ-teritoriale care nu își asigură cheltuielile de funcționare, dar numărul lor este mai mic; împărțirea întregii sume care să asigure necesarul de funcționare estimat în urma analizelor financiare la șase luni. În acest fel, nu ar exista unitate administrativ-teritorială care să nu își asigure până la sfârșitul anului cheltuielile de funcționare.

Asociația Municipiilor din România, prin primarii de municipii prezenți, Daniel Ștefan Drăgulin și Antal Arpad Andras, a susținut prima variantă, respectiv împărțirea după formula actuală, cu analiza situației în septembrie – octombrie și echilibrare la momentul respectiv.

Reprezentanții AMR au adus în discuție și problemele care ar trebui rezolvate privind sumele necesare pentru asistența socială până la sfârșitul anului și acoperirea cheltuielilor legate de susținerea sistemului de încălzire centralizată a unor municipii. Totodată, reprezentanții structurilor asociative au susținut necesitatea modificării unor prevederi legislative, mai ales în domeniul protecției sociale și cofinanțarea de la nivel național a instituțiilor de cultură de la nivel local. Având în vedere că opiniile exprimate nu au condus la un rezultat, în perioada  22 – 26 iulie va avea loc o nouă întâlnire în urma căreia să se adopte o hotărâre care să răspundă atât intereselor administrațiilor publice locale, cât și țintei de deficit pe care o are Guvernul în acest moment”, se arată pe pagina de facebook a Asociației Municipiilor din România.