Primul exercițiu de intervenție antiteroristă de mare anvergură va avea loc la una dintre cele mai mari stații de pompare a țițeiului din Europa. Intervenția specializată, care are ca scop gestionarea atacului unei grupări infracționale care amenință cu detonarea unei încărcături explozive amplasate într-un autoturism, se va desfășura în data de 17 iunie, de la ora 11:00, la Stația Călăreți – Conpet S.A., situată la 50 de kilometri de București.

 Instituțiile care compun Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului – Serviciul Român de Informații, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – vor mobiliza, pentru această intervenție, jandarmi, luptători antitero, pirotehniști și pompieri. Exercițiul de intervenție anti/contrateroristă de la Călăreți face parte din programul „Securitatea Energetică a României”, pe componenta „Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte”.

 Conpet S.A. deţine infrastructură critică naţională

 Conpet S.A. deţine infrastructură critică naţională, în baza  Hotărârii de Guvern nr. 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale. În acelaşi timp, Sistemul Naţional de Transport al Țițeiului administrat de Conpet S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2004.

Intervenția pentru rezolvarea unui incident complex, de natură teroristă

Tema aplicației din data de 17 iunie 2016 este „Intervenția specializată a forțelor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru rezolvarea unui incident complex, de natură teroristă, la un obiectiv din cadrul Sistemului Național  de Transport al Ţițeiului prin Conducte, aflat în competenţa Jandarmeriei Române pe linie de pază şi protecţie”. La locația situată în apropierea localității Călăreţi funcționează o staţie de pompare intermediară, complet automatizată, prin care se vehiculează ţiţei provenit din import sau extras din platforma continentală a Mării Negre. Stația este situată pe principala rută de transport ce face legătura între Constanţa şi rafinăriile, respectiv depozitele petroliere amplasate în Ploieşti şi Piteşti, fiind o subunitate modernă care deține, pe lângă automatizarea tehnologică, sisteme inteligente antiefracție și de detectare a intrușilor, respectiv de protecție la incendii.

„Livrarea țițeiului către rafinării, în condiții de maximă siguranță, este o problemă de securitate națională. În acest sens, managementul societății, prin implicarea la toate nivelurile ierarhice și prin luarea unor decizii proactive, a implementat politici care faciliteaza reducerea riscurilor de securitate și restabilirea, în cel mai scurt timp, a stării de normalitate la nivelul activității specifice”, a declarat Liviu Ilaşi, directorul general al societăţii Conpet S.A..

La acțiune au fost invitați să participe oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai unor instituţii centrale şi companii naţionale – Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Serviciul Român de Informaţii, Agenția Naţională pentru Resurse Minerale, Transgaz SA, Transelectrica SA, Romgaz SA şi Oil Terminal SA. (foto – fotostefan.ro)antitero