Miercuri, 17 ianuarie, primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, alături de viceprimarii Viorel Ivanciu și Dragoș Coman și administratorul public Valentin Deculescu, a avut o primă întâlnire cu reprezentanții firmelor de telecomunicații care operează în reședința noastră de județ și cu cei ai distribuitorului de energie electrică.

La întâlnire au participat reprezentanți ai E-Distribuție Dobrogea, Enel, Telekom, RCS-RDS, TGT (un integrator de proiecte care activează în alte orașe) și UPC. Totodată, invitați la discuții au fost și instituțiile publice precum Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Călărași și Direcția Județeană de Informații.

Tema a fost aceea a demarării unor proiecte comune prin care cablurile de energie electrică şi telecomunicații să fie introduse în subteran. Prima investiție din municipiul Călărași unde cei menționați trebuie să conlucreze este modernizarea străzii Grivița, unde atât cablurile de energie electrică, cât și cele de telecomunicații trebuie să treacă în subteran. În principiu, toți cei prezenți au fost de acord să colaboreze în vederea susținerii doleanțelor Primăriei Municipiului Călărași ca aceste rețele să devină subterane, la început, pe străzile principale.

Vor urma serii de întâlniri între proiectantul străzii Grivița și proiectanții firmelor de telecomunicații și distribuție energie electrică pentru ca, în cel mai scurt timp, să se găsească cele mai bune soluții.

În data de 20 septembrie 2017, la Călăraşi a avut loc conferința regională „SMART CITY 2017-2020. NEVOI – SOLUȚII – METODE”. Scopul evenimentului a fost de a discuta aplicat asupra a ceea ce se poate dezvolta în orașele noastre pentru că, deși există multe soluții smart dedicate și resurse care pot fi alocate pentru acestea, viteza de adoptare și implementare este redusă. Subiectele abordate în cadrul întrunirii s-au referit și la modalitatea în care pot fi eliminate unele bariere şi accelerarea vitezei de decizie a autorităților publice pentru adoptarea soluțiilor smart în beneficiul cetățenilor, mediului de afaceri, turiștilor și administrației.
Primarii, city managerii și alți reprezentanți ai primăriilor trebuie să fie informați despre soluțiile existente care îi vor duce în rândul orașelor inteligente.

Există și în România orașe care au intrat serios pe acest trend și care sunt exemplu de urmat. La rândul lor, cetățenii trebuie informați, pentru a ști ce să ceară edililor și cum să participe și ei la acest efort. În acest mod se poate grăbi adoptarea soluțiilor de smart city. Cu această ocazie, reprezentanții primăriilor din zona de sud a țării au prezentat proiectele lor din zona de dezvoltare smart city iar din partea mediului privat vor fi susținute prezentări legate de strategia de dezvoltare a orașelor, soluții propuse și echipamente IT&C de ultimă generație.