În zilele de 20 şi 21 august 2018, la sediul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a avut loc o întâlnire pe tema pestei porcine africane (PPA) între conducerea ANSVSA, specialiști din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală şi reprezentanți ai asociațiilor din industria cărnii de porc din țara noastră, alături de profesorul José Manuel Sánchez-Vizcaíno. În cadrul întâlnirii, profesorul spaniol a expus celor prezenți rezultatele cercetărilor sale asupra virusului PPA, dar și experiența dobândită în lupta pentru combaterea acestei boli, în țări precum Spania, Portugalia și Lituania.

 

Principalele probleme în controlul pestei porcine africane, conform expertului sunt: organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care încă nu s-a găsit un vaccin), rezistența mare la condițiile de mediu, variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri), semnele clinice ale animalelor infectate sunt asemănătoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar în urma analizelor de laborator, contaminarea se face pe mai multe căi (insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtătoare, condiții de biosecuritate nerespectate).

Potrivit analizei profesorului José Manuel Sánchez-Vizcaíno, principalele probleme în ceea ce privește PPA sunt fermele cu biosecuritate slabă (cu animale crescute în aer liber, cu posibilitate de mișcare și în afara padocurilor, în curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzător, ceea ce creează probleme în transabilitate, controlul scăzut al mișcării animalelor și al dezinfecției vehiculelor de transport.

De asemenea, expertul susține că este nevoie de un program global de eradicare, schimbări în industria porcului și să se găsească soluții pentru mișcările din fermele comerciale.

Printre factorii de risc cei mai importanți au fost menționați importurile ilegale de porci vii și produsele din carne de porc și biosecuritatea scăzută în exploatațiile de creștere a porcilor.

A fost subliniat faptul că, în cazul bolilor care prezintă un pericol de răspândire prin intermediul animalelor sălbatice, biosecuritatea reprezintă un instrument esențial.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reamintește agenților economici din sectorul suin despre obligativitatea și responsabilitatea ce la revine pentru asigurarea tuturor măsurilor care se impun în vederea prevenției pătrunderii virusului pestei porcine africane în exploatație și respectarea cu strictețe a programului de biosecuritate propriu, conform legislației specifice. Totodată, este obligatorie stabilirea măsurilor de biosecuritate, astfel încât să prevină contactul animalelor din fermă cu mediul gospodăresc sau silvatic, direct sau indirect, respectiv efectuarea strictă a acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

De la apariția primului focar de PPA în țara noastră, specialiștii ANSVSA sunt în permanent contact și se consultă cu epidemiologi europeni, cu experiență în controlul și eradicarea acestei boli.

Colaborări interinstituționale cu entități omoloage din statele membre, dar și cu specialiști independenți cu experiență în controlul și combaterea pestei porcine africane vor fi inițiate și desfășurate și în viitor, pentru a identifica cele mai eficiente soluții pentru gestionarea focarelor de boală din țara noastră.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că studiile realizate în colaborare cu autoritățile competente din alte state membre sau întâlnirile realizate cu participarea unor experți străini, nu se plătesc, nu implică niciun cost din partea autorităților statului român.