Șapte copii suspecți de gripă sunt internați, în acest moment, în Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian” Călărași. Trei dintre aceștia sunt izolați pe Secția Pediatrie, în timp ce ceilalți patru sunt internați pe Secția Boli Contagioase. Spitalul Judeţean nu a trimis, pentru confirmare, până în prezent, probele pozitive la virusul gripal către Institutul Cantacuzino, deşi ar fi trebuit să o facă, deoarece instituţiei îi revine această obligaţie. Motivul pentru care acestea nu au fost trimise este acela că unitatea spitalicească nu dispune de un mediu special pentru a putea fi transportate.

   

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi, Valentin Emanoil, ne-a declarat că decizia de a transmite mai departe aceste probe către Institutul Cantacuzino depinde doar de medicul curant şi că testele de exsudat necesită un transport specializat, în nişte eprubete speciale, într-un mediu special. Potrivit acestuia, abia astăzi, 22 ianuarie 2019, spitalul va primi de la Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi tot ceea ce este necesar pentru ca probele să fie trimise în siguranţă către Institutul Cantacuzino, însă nu vor fi trimise toate probele celor şapte copii internaţi în spital, deoarece unii dintre aceştia vor fi externaţi chiar astăzi.

Decizia de a transmite mai departe aceste probe către Institutul Cantacuzino depinde doar de medicul curant. El este singurul care ia această decizie. Aceste, să zicem teste de exsudat, pe care le folosim, necesită un transport specializat, în nişte eprubete speciale, într-un mediu special. Acestea le vom primi astăzi. A fost o procedură între noi şi Direcţia de Sănătate Publică. Astăzi le vom primi şi pentru cei care consideră medicul că este necesar, acestea vor fi trimise către Institutul Cantacuzino. Până la această dată, cazurile nu au avut un tablou clinic nefavorabil şi au fost cazuri uşoare. Este o procedură care a durat. Mai mult decât atât nu vă pot spune. Nu ştiu exact cauza precisă, însă ştiu că au fost cerinţele foarte mari, vorbesc în ţară, unde s-a întâmplat acelaşi lucru, având în vedere că toate spitalele solicită şi volumele, probabil că au fost  limitate, iar în acest timp se încearcă să se mărească stocurile. Nu vă pot da un răspuns cert în acest moment. Indiferent cât va costa, spitalul va suporta aceste cheltuieli, vă repet, încă o dată, nu vor fi toate testele acelea rapide trimise cu acest mediu de transport special, ci doar cele pentru cazurile în care tabloul clinic corespunde şi este necesar. Nu vă pot da o sumă exactă pentru aceste teste. Spitalul nu deţine un buget special pentru aşa ceva, însă, pentru cazurile deosebite, intră în calcul de a analiza dacă plătim sau nu plătim. Automat, ele sunt trimise la Bucureşti”, a afirmat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, Valentin Emanoil.

 

Copiii internaţi pe Secţia Boli Contagioase, trataţi cu antibiotic

 

Tot managerul spitalului ne-a precizat că cei şapte pacienţi au fost trataţi cu Tamiflu, dar, din surse sigure, vă spunem că cei patru copii internaţi pe Secţia Boli Contagioase au fost trataţi preventiv şi cu antibiotic pentru a nu contacta alţi microbi din spital.

Întrebat dacă acei copii internaţi au fost trataţi cu antibiotic, managerul Valentin Emanoil ne-a spus că nu deţine toate datele strict medicale, deoarece acesta se ocupă de partea administrativă, organizatorică şi financiară. Înţelegem acest aspect, însă ce nu pricepem este de ce copiilor le-a fost administrat antibiotic, în condiţiile în care toţi medicii avertizează că gripa nu se tratează cu antibiotice.

 

Măsuri luate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi pentru vizitatori

 

Pentru că numărul suspecţilor de gripă este în creştere, la Spitalul Judeţean Călăraşi au fost luate anumite măsuri. Astfel, vizitatorii vor putea intra în spital doar la orele 13:00 şi 19:00.

La momentul acesta am luat măsuri şi am restricţionat cât se poate de mult vizita aparţinătorilor către pacienţi. Este permis ca aceştia să intre doar la orele 13:00 şi 19:00, maximum zece minute pentru o singură persoană, iar pe Secţia Neonatologie este interzisă intrarea. Toţi cei care intră trebuie să îmbrace acel halat, să aibă botoşi în picioare şi mască pentru a nu răspândi mai departe virusul”, a mai spus Valentin Emanoil.

 

Un singur caz de gripă, confirmat în judeţul nostru

 

În altă ordine de idei, până în prezent, un singur caz de gripă a fost confirmat în judeţul nostru, potrivit medicului primar epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, dr. Camelia Truică. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 48 de ani. Acest caz este confirmat pentru că pacientul a dorit să fie internat într-un spital din Bucureşti. Prin urmare, acel spital a trimis probe către Institutul Cantacuzino.