Imagine de la noul sediu al Spitalului Municipal ‘Filantropia’ din Craiova, miercuri, 6 septembrie 2017. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Echipa de conducere a Ministerului Sănătății s-a întâlnit cu cinci mari companii producătoare de imunoglobulină umană reunite în Asociația producătorilor de plasmă și produse plasmatice. În cadrul discuțiilor, producătorii de imunoglobulină au dat asigurări că vor demara, începând din această lună, procedurile  pentru redirecționarea pe piața din România de pe celelalate piețe europene a unor cantități de imunoglobulină necesare în tratarea imunodeficientelor primare și a bolilor autoimune.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, producătorii au informat despre faptul că apariţia unor discontinuităţi în procesul de fabricaţie a imunoglobulinei sunt cauzate în special de lipsa materiei prime.

„Autoritățile române vor lua în calcul intenția de a stabili,  împreună cu reprezentanții producătorilor de derivate din plasmă, procedurile și condițiile în care se poate colecta plasma de la donatori români  pentru a fi folosită ca materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină. Prin asigurarea materiei prime, România poate reduce considerabil costurile  de achiziție a acestor produse și ar asigura continuitatea produselor pe piață. În urma declanşării Mecanismului de Protecție Civilă pentru achiziția imunoglobulinei pentru imunodeficiențe primare din statele membre ale Uniunii Europene și NATO,  aproximativ  70 de state au achiesat la acest sistem şi caută soluţii pentru a sprijini România. Ministerul Sănătății va centraliza toate propunerile pe care le va primi, în vederea achiziţionării prin Compania Naţională Unifarm S.A a cantităţilor de imunoglobulină necesare pentru tratamentul pacienţilor cu imunodeficienţă primară  pentru o perioadă de două luni”, precizează Ministerul Sănătăţii.