Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călăraşi a găzduit, în data de 12 aprilie 2019, un eveniment deosebit. Profesoara de biologie a instituţiei de învăţământ, Elena Stancu, a fost premiată, de către societatea Ecomondia, pentru rezultatele pe care elevii acesteia le-au obţinut de-a lungul unor numeroase promoţii. Este vorba despre diplome câştigate de elevi la diverse concursuri, cercuri de cercetare şcolărească, olimpiade, rezultate obţinute la facultăţi cunoscute din străinătate la care au ajuns elevii şcolii călărăşene. Acesteia i-a fost decernat premiul de excelenţă „Prof. dr. Alexandru Ionescu”. De asemenea, Ecomondia a donat şcolii călărăşene mai multe cărţi şi reviste din biblioteca profesorului universitar Alexandru Ionescu.

 

Prezenţi la eveniment au fost cadre didactice, elevi şi părinţi ai acestora, directorul executiv al Ecomondia, Jean Vasile, şi profesor doctor Alexandru Ionescu.

 

Niculai Mirică: „Școala noastră a avut, o perioadă de trei ani, contacte strânse cu Ecomondia”

 

Directorul Şcolii Gimnaziale Nicolae Titulescu, Niculai Mirică a declarat: „Pentru mine și pentru școală este o zi deosebită. Școala noastră a avut, o perioadă de trei ani, contacte strânse cu Ecomondia și colaborarea aceasta benefică s-a simțit la Călărași, în procesul educativ de percepere a ecologiei ca știință a gospodăriei mediului, și datorită membrului Ecomondia, Marian Neagu, fostul director al Muzeului Dunării de Jos. De doi ani, societatea Ecomondia a înființat un premiu de excelență pentru persoanele care se disting în domeniul educației, ecologiei, cultură, atitudine civică. Astăzi (n.r. – vineri, 12 aprilie) este premiată, spre satisfacția colegilor săi cu care dumneaei împarte această frumoasă meserie, Elena Stancu. Mulţumim, Ecomondia, mulțumim doamnei profesoare Stancu, mulțumim copiilor, părinților”.

 

Alexandru Ionescu: „Premiul acesta este pentru ‘Nicolae Titulescu’, școala dumneavoastră”

 

Profesorul universitar Alexandru Ionescu a afirmat următoarele: Societatea Ecomondia m-a delegat să ofer unul dintre premiile sale pentru cultură și atitudine civică unei profesoare din gimnaziul dumneavoastră, Elena Stancu. De fapt, premiul acesta este pentru ‘Nicolae Titulescu’, școala dumneavoastră, pentru că se întâmplă ca noi să fi cunoscut bine și pe elevi și pe profesori, să știm care este valoarea dumneavoastră, a elevilor și a părinților, pentru că elevii nu sunt altceva decât produsul școlii, al familiei și al societății. Dacă toate aceste trei colaborează, vom avea elevi intelectuali de cea mai bună rasă”.

 

Elena Stancu: „Vă mulțumesc pentru încredere și prețuire”

 

Profesoara de biologie a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu”, Elena Stancu, a precizat: „Întâlnirea noastră, a mea și a elevilor școlii, cu domnul profesor doctor Ionescu a fost posibilă datorită fostului director al Muzeului Dunării de Jos, Marian Neagu, care a venit la noi la școală și a susţinut, în urmă cu 12 – 13 ani, o prezentare cu prilejul Zilei Habitatului. Acesta a fost începutul. Am cunoscut, începând de atunci și continuând pe parcursul următorilor ani un om de științe, un profesor de gimnaziu, un deputat, și mai ales, un liant între generații. Membru fondator și primul președinte al societății Ecomondia, domnul profesor mi-a părut în anii aceștia că s-a reîntors la dragostea dintâi, copiii, pe care prin toate acțiunile inițiate și realizate a încercat să îi apropie nu doar de educația ecologică, ci și de educație, în general. Mulți elevi ai școlii noastre au participat la ședințe de cerc de ecologie, concursuri, numeroase excursii, toate finanțate de Ecomondia, prezentări de carte. Întâlnirile elevilor cu domnul profesor aveau, în afară de latura consructiv-educativă, și o latură dulce, cu prjituri, sucuri, fructe. S-au realizat, în perioada aceea, și schimburi de experiență. Toate aceste lucruri au fost realizate cu elevi din diverse generații, unii dintre ei au terminat facultatea, alții sunt acum în facultate, unii au absolvit facultăți în străinătate. A fost pentru mine deosebit de onorant să pot colabora cu o personalitate de talia domnului profesor, iar pentru elevii noștri, nu mă îndoiesc că a fost una dintre întâlnirile memorabile ale vieții lor. Dacă un om este suma întâlnirilor sale cu oameni remarcabili, mă bucur că am avut prilejul de a cunoaște un eminent om de științe și un educator înăscut. Vă mulțumesc pentru încredere și prețuire”.