Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” au fost aprobate de către ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. După publicarea acestora în Monitorul Oficial, se va trece la selectarea producătorilor şi comercianţilor care vor face parte din program.
Conform procedurii, în a doua zi după publicare, va fi emisă Decizia Președintelui Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), prin care se va da startul primei etape a programelor: validarea producătorilor/dealerilor de autovehicule. Imediat după încheierea contractelor cu dealerii și afișarea listei cu aceștia pe site-ul AFM, mmediu.ro, programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus” vor fi deschise populației pentru înscrierea și rezervarea locurilor.
„Estimăm că, până la jumătatea lunii mai, populația poate accesa unul dintre cele două programe sau, concomitent, pe ambele. Anul acesta am decis ca startul să fie mai devreme pentru că există o mare așteptare în piață, mai ales că Programul din 2017 vine cu ecotichete care pot ajunge și la 10.000 de euro pentru mașini electrice. Vorbim de un nivel ridicat al susținerii achiziției de astfel de autoturisme și comparabil cu cel practicat de state europene dezvoltate. Am crescut sumele, inclusiv pentru mașinile hibrid electrice, de la aproximativ 1.000 de euro, cât era anul trecut, la aproape 5.000 de euro. Cred că aceste tipuri de mașini pot fi o soluție bună pentru aglomerările urbane din România, până când vom construi o rețea de alimentare a autovehiculelor pur electrice”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Prima de casare prevăzută în programul „Rabla Clasic” pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei și se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul nou, care generează maximum 130 g CO2/km. La aceasta se pot adăuga un ecobonus de 1.700 de lei, dacă autovehiculul nou este hibrid, și un ecobonus de 1.000 de lei, dacă autovehiculul nou generează maximum 98 de g CO2/km. Cât privește participarea populației la programul Rabla Plus, aceasta nu este condiționată de casarea și radierea unei mașini uzate. Astfel, cei care vor să își achiziționeze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet în valoare de 45.000 de lei, iar cei care optează pentru unul electric hibrid de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.
Precizăm că cele două programe pot fi cumulate, astfel încât o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziția unui autovehicul electric pur/electric hibrid, cât și de prima de casare acordată prin programul „Rabla Clasic”, doar în situația în care beneficiarul casează și radiază un autoturism mai vechi de opt ani.

(foto: www.automarket.ro)