Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, “Rabla Clasic” 2016 a fost suplimentat cu 1.846 de tichete electronice.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, acestea pot fi accesate de populație începând cu data de 12 octombrie 2016, suma realocată în cadrul Programului fiind de 12 milioane de lei. Anul acesta Programul ‘Rabla’ a atins un succes istoric în cei 12 ani de când funcționează: a fost primul an în care tichetele electronice au fost epuizate în mai puțin de trei săptămâni și primul an în care Ministerul Mediului decide două suplimentări de buget. După ce în luna iulie am venit în completarea Programului cu 4.000 de tichete electronice care s-au epuizat și ele pe parcursul câtorva zile, astăzi (n.r. – miercuri, 12 octombrie) am decis o nouă alocare bugetară care acoperă circa 2000 de tichete electronice”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

Pentru Programul “Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitate accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situații: un eco-bonus de 750 de lei, care poate fi adăugat primei de casare în situația în care românii aleg să își cumpere o mașină al cărei motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km; un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonusuri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei care va fi suportată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) din costul mașinii noi.

“În prezent, avem în derulare și Programul ‘Rabla Plus’, dedicat mașinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru ‘Rabla Clasic’ oferă cetățenilor care doresc să achiziționeze o mașină electrică un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro”, a adăugat ministrul.

În cazul “Rabla Plus” românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice.

Cele două axe ale programului pot fi accesate de populație separat sau combinat. În situația în care un cetățean deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât și eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.