Proiectul de educaţie prin artă „7 zile – 7 arte”, organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași, a început în data de 1 octombrie 2018. La sala „Barbu Ştirbei” s-a desfăşurat spectacolul „Nu uita că eşti român”, susţinut de Ansamblul Folcloric „Macii Bărăganului” din Ciocănești și de Ansamblul Folcloric  „Bărăganul”, invitatul special fiind Dinu Iancu Sălăjanu.

 

Prezentatorul şi iniţiatorul proiectului de educaţie prin artă „7 zile – 7 arte”, Ştefan Niţu, a declarat: „Astăzi (n.r. – luni, 1 octombrie) este ziua părinţilor noştri, ziua bunicilor noştri. Le urăm din tot sufletul: ‘La mulţi ani!’, cu mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, ca să putem să dezvoltăm şi să ducem mai departe ceea ce ne-au învăţat. Este o zi de sărbătoare şi pentru noi, cei de la Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, pentru că, iată, are loc a doua ediţie a proiectului ‘7 zile – 7 arte’. Este un proeict pe care l-am lansat cu mulţi ani în urmă şi pe care am reuşit anul trecut să îl pun în practică graţie unui om care a înţeles că avem nevoie de aşa ceva. Este vorba de managerul Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi, Mihaela Petrovici. Iată că în fiecare zi ne vom întâlni aici, cu mare drag vă aşteptăm. Sunt convins că ceea ce v-am pregătit la această ediţie va fi pe gustul vostru. Seara aceasta este de excepţie pentru că sărbătorim portul nostru popular, cântecul şi jocul nostru popular acum, în anul Centenarului, în anul în care poate mai mult ca niciodată ar trebui să ne apropiem de obiceiul nostru, de limba noastră şi de fraţii noştri care sunt dincolo de Prut”.

Ansamblul Folcloric „Macii Bărăganului”, coordonat de Silvia şi Dan Melente, din comuna Ciocăneşti, a deschis prima seară a proiectului „7 zile – 7 arte”. Aceştia au susţinut un moment excepţional de dans. De asemenea, Adriana Ciurea, solista ansamblului, a cântat două melodii din repertoriul regretatei artistei Maria Tănase. CJCC Călăraşi a acordat titlul „Ars gratia artis” acestui minunat ansamblu tânăr, format în anul 2016, avându-l coregraf pe Aurel Mailat.

Un alt moment de excepţie a fost cel susţinut de Ansamblul „Bărăganul” al Centrului Județean de Cultură și Creație Călăraşi. Pe scenă au avut loc dansuri excepţionale, care au smuls ropote de aplauze de la publicul călărăşean. Şi acest ansamblu a primit titlul „Ars gratia artis”, coregraful fiind tot Aurel Mailat.

Seara s-a încheiat cu un recital al grupului instrumental „Ţara Silvaniei” şi cu un concert folcloric al interpretului de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu.

De altfel, ieri, 2 octombrie, în foaierul CJCC Călăraşi s-a desfăşurat expoziţia „Paradis” a artistului plastic Marian Ionescu, iar la sala „Barbu Ştirbei” au avut loc lansarea CD-ului şi concertul formaţiei Direcţia 5.

 

Programul proiectului

 

Proiectul de educaţie prin artă „7 zile – 7 arte” continuă pe tot parcursul acestei săptămâni. Astfel, astăzi, 3 octombrie, de la ora 18:00, sala „Barbu Știrbei” a Centrului Județean de Cultură și Creație Călăraşi va găzdui spectacolul „Frumoasa şi Bestia”, care aparţine Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța (regia și coregrafia sunt asigurate de Horațiu Cherecheș, iar scenografia este realizată de Natalia Cherecheș). Joi, 4 octombrie, începând cu ora 10:00, tot la sala „Barbu Știrbei”  va fi jucată piesa „Guliver în Țara Piticilor” a Teatrului de Păpuși Brăila, iar de la ora 18:00, va fi susţinut spectacolul „O afacere rusească”, după A.P. Cehov (din distribuție fac parte actorii: Anca Sigartău, Marius Bodochi, Ion Chelaru, Rodica Ionescu şi Mihai Cuciumeanu).

Vineri, 5 octombrie, la ora 10:30, la Cinematograful 2D/3D Călărași, va fi difuzată pelicula pentru copii „Strada Speranţei” 3D (variantă dublată), iar la ora 18:00, tot la acelaşi cinematograf, va rula filmul „Secretul Fericirii”, cu participarea regizorului și actorului Vlad Zamfirescu și a producătorului Cristina Dobrițoiu.

Sâmbătă, 6 octombrie, la ora 11:00, în foaierul CJCC Călărași vor avea loc expoziția și atelierul de modelaj „Personaje, Personaje, Personaje…”.

Cea de-a şaptea zi a proiectului se adresează studiului relației dintre cultură și alimentație, astfel că cei interesaţi sunt aşteptaţi la ora 10:00, pe platoul din fața Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași pentru a sărbători arta gastronomică prin degustare de tochitură şi mămăliguţă.