Primăria Municipiului Călărași anunță finalizarea implementării proiectului de înființare a unor stații de încărcare a vehiculelor electrice. Proiectul a fost finanțat prin Fondul de Mediu și a costat 794.539 de lei cu TVA, contribuția de la bugetul local fiind de 10%.

Conform informațiilor transmise de primărie, recepția lucrărilor a fost făcută în data de 15 octombrie 2020, iar testarea echipamentelor a durat încă şapte zile din acel moment. Utilizatorii au putut testa noile stații de încărcare a vehiculelor electrice până pe 17 decembrie și au beneficiat de gratuitate până la data de 17 ianuarie 2021.

În prezent, tariful aprobat este de 0,6576 lei/Kwh la care se adaugă TVA. Mecanismele de plată mobile vor fi SMS, orice tip de card bancar şi cartelă RFID sau prin aplicația PlugShare.

Stațiile respectă Standardul IEC 61851 (sistem de încărcare conductivă pentru vehicule electrice), echipate cu trei prize şi conectori de tip 2 pentru vehicule, conform descrierii din Standardul EN62196-2, o priză pentru încărcarea în curent alternativ și două prize pentru încărcare în curent continuu, cu conectori ai sistemului de reîncărcare combinat Combo 2, conform descrierii din Standardul EN62196-3, pentru încărcarea în curent continuu.

De asemenea, ele prezintă acces deschis de management şi operare care permite identificarea locaţiei, monitorizarea în timp real a funcţionalităţii, disponibilităţii, cantităţii de energie transferate. Accesul permite interconectarea şi comunicarea cu alte instalaţii similare în timp real; asigură 3 locuri de parcare, egal cu numărul punctelor de reîncărcare aferente staţiilor, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice; asigură accesul permanent şi nediscriminatoriu al publicului; echiparea staţiilor de reîncărcare este realizată cu meniu în limba română şi în limba engleză, care comunică prin protocol de tip OCPP – Open Charge Point Protocol – minim 1.5.

Stațiile de încărcare a vehiculelor electrice din municipiul Călărași pot fi găsite în următoarele amplasamente: pe bulevardul 1 Mai – parcarea Spitalului Județean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian”, strada 1848 – parcarea de peste drum de ISU Călărași, pe Strada Flacăra – parcarea sediului secundar al primăriei și pe strada Stejarului – parcarea de lângă Centrul de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie SERA.