Un eveniment de o importanță majoră în acest an, marcat ca prioritar în Calendarul European Schoolnet, consorțiul de 30 de ministere ale educației cu sediul la Bruxelles, l-a reprezentat cea de-a treia Conferință Scientix finanțată prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene. La această conferinţă a participat şi echipa călărăşeană a proiectului MaST Networking, formată din inspectorul şcolar în proiecte educaţionale Nicolae Micescu şi colegul său, Viforel Dorobanțu.

 

Echipa din Călăraşi, singura din România selectată pentru a participa la a treia Conferință Scientix

 

Echipa din Călăraşi este singura care a avut un stand românesc selectat în vederea participării la acest eveniment.

„Povestea participării noastre la acest eveniment începe la data de 2 martie 2018, prin invitația transmisă pe adresa mea de e-mail de către domnul Róbert Hlynur Baldursson, membru al comitetului de program, de a candida la una dintre cele patru secțiuni ale conferinței. Am ales secțiunea ‘Standuri expoziționale’ pe baza faptului că pe parcursul celor trei ani de proiect și patru ani de sustenabilitate au fost realizate sute de materiale care meritau a fi aduse la lumină și a fi făcute cunoscute tuturor persoanelor interesate care activează în domeniul educației și factorilor responsabili europeni. În data de 19 martie 2018 am transmis online aplicația cu titlul ‘MaST Networking: Innovation and Creativity Workshops for students’, pentru care am primit confirmarea de admitere pe 29 martie. Așa a devenit MaST Networking unul dintre cele 20 de standuri expoziționale acceptate pentru conferintă. A urmat o muncă dificilă de selecție a materialelor, posterelor și a unor echipamente care puteau fi transportate, precum și de punere la punct a unui concept de prezentare. Am luat cu noi peste 20 de kilograme de materiale, astfel încât să realizăm un stand care să formeze o imagine suficient de sugestivă celor care aveau să ne viziteze standul. Împreună cu colegul meu, domnul profesor Viforel Dorobanțu, am realizat în jur de 300 de pliante și un film cu imagini din activitățile desfășurate pe parcursul celor şapte ani de când a fost lansat proiectul. Continuitatea acestuia a fost bine marcată și de imagini din proiectul transfrontalier româno-bulgar ‘CBC for MaST Education’ început în 2017, care reprezintă, în fapt, un transfer de experiențe și bune practici către partenerii noștri bulgari”, ne-a declarat profesor Nicolae Micescu.

 

Micescu: „Lupta noastră, acum, este să introducem în programul curricular obligatoriu din România ore de Ateliere de Inovare și Creativitate”

 

La cea de-a treia Conferință Scientix, desfășurată între 4 și 6 mai 2018, la Bruxelles, la Crown Plaza Hotel, au participat 358 de profesori, cercetători în domeniul educației, reprezentanți ai unor firme de IT, reprezentanți ai ministerelor educației din Europa, precum și invitați din Israel, Canada, Seychelles.

Câte un reprezentant al fiecărui stand a fost invitat ca într-o scurtă alocuțiune de trei minute să prezinte elementele reprezentative ale standului.

„Mă numesc Nicolae Micescu și, împreună cu colegul meu, Viforel Dorobanțu, suntem aici pentru a vă prezenta proiectul MaST Networking. Ideea acestui proiect vine din anii ‘90, când cineva din Ministerul Educației a spus că există mulți profesori de fizică în țară care fac lucruri minunate cu copiii, dar nimeni nu-i cunoaște. În anul 2000 am avut ocazia de a participa la proiectele Socrates prin care am intrat în familia profesorilor de științe și, împreună cu un grup de colegi, am început să dezvolt în România proiecte interdisciplinare. În 2009, când s-a ivit posibilitatea finanțării proiectelor educaționale cu fonduri europene, am spus că este timpul să scoatem la lumină lucrurile frumoase pe care încă le mai fac mulți colegi din țară. Acesta a fost momentul în care a fost conceput și apoi dezvoltat proiectul ‘MaST Networking, calitate în dezvoltarea competențelor cheie de matematică, științe și tehnologii’. Astfel, MaST Networking este o colaborare între colegii din cinci județe din România pentru a crea un cadru favorabil dezvoltării competențelor în domeniul curricular matematică – științe – tehnologii. În urma acestei colaborări, a apărut conceptul de Atelier de Inovare și Creativitate MaST. În aceste ateliere, echipele de elevi și profesorii inițiază și dezvoltă proiecte care utilizează cunoștințe din această arie. Lupta noastră, acum, este să introducem în programul curricular obligatoriu din România ore de Ateliere de Inovare și Creativitate.Mulțumim organizatorilor acestei conferințe pentru faptul că ne-au oferit posibilitatea de a promova proiectul nostru și de a prezenta câteva mici lucrări realizate în Atelierele MaST din Călărași”, a precizat, în cadrul conferinţei, Nicolae Micescu.

 

Standul călărăşean a fost vizitat de peste o sută de persoane

 

În data de 4 mai 2018, până la ședința de deschidere a conferinței, echipa călărăşeană, care a reprezentat România la a treia Conferință Scientix finanțată prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene, a amenajat standul şi a efectuat reparații la machetele care au suferit mici defecțiuni de pe urma transportului. Pe pereții standului se regăseau elementele constitutive ale proiectului MaST Networking, cu partea lui centrală, conceptul de Atelier de Inovare și Creativitate MaST.  Ca noutate, au fost publicate şi câteva dintre cele mai reușite lucrări artistice ale elevilor, secțiune care a fost numită „Știința văzută prin ochii artistului”. Echipa din Călăraşi a considerat standul finalizat în momentul în care a fixat deasupra acestuia steagul României.

Deschiderea a fost marcată de alocuțiunea directorului executiv al European Schoolnet, Marc Durando, urmată de cea a directorului Direcției Generale Cercetare și Inovare din Comisia Europeană, Jean-David Malo. Expoziția s-a desfăşurat în zilele de 4 şi 5 mai.

„Standul nostru a fost vizitat de peste o sută de persoane, iar în jur de 50 au solicitat detalieri și explicații. Participanții cu care am intrat în contact au fost interesați de pachetul educațional MaST Networking, solicitând mai multe informaţii. Totodată, au dorit informații asupra modului în care se lucrează în Atelierele de Inovare și Creativitate. Persoanele care ne-au vizitat standul au fost impresionate de kit-ul electronistului începător, de machetele și lucrările elevilor și au dorit să realizeze personal mici experimente. Un alt fapt remarcabil este acela că 32 de persoane și-au înscris datele de contact în caietul pus la dispoziția participanților, în ideea de a intra în comunitatea MaST Networking sau de a colabora pentru dezvoltarea de proiecte pe teme educaționale. În concluzie, considerăm că participarea noastră la acest eveniment prin care am reprezentat România și județul Călărași, cu eforturi financiare proprii, a reprezentat un succes și sperăm să reușim introducerea conceptului de Atelier de Inovare și Creativitate MaST în curriculum-ul obligatoriu. Este necesar să mulțumim colegilor, profesori de fizică, de la Colegiul Economic Călărași și de la Colegiul Național ‘Barbu Știrbei’ Călărași, care ne-au susținut cu materiale pentru a îmbogăți standul expozițional”, a declarat inspectorul şcolar în proiecte educaţionale Nicolae Micescu.