Sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Călăraşi a găzduit, săptămâna aceasta, un eveniment inedit, organizat de Asociaţia Elevilor din Călăraşi, în colaborare cu Societatea Academică din România (SAR) şi Centrul pentru Resurse Civice (CRC). Este vorba despre lansarea locală a proiectului „Şcoli Curate”. În cadrul evenimentului au fost prezenţi elevi călărăşeni, câţiva părinţi ai acestora şi cadre didactice, Alexandru Manda, expert în politici educaţionale, Societatea Academică din România şi Cristian Ghingheş, coordonator de proiect, Societatea Academică din România. La un moment dat, în cadrul unei dezbateri, viceprimarul Viorel Ivanciu a fost alături, preţ de câteva minute, de cei prezenţi în sală, dar, pentru că acesta a avut o agendă încărcată, a fost nevoit să plece. 

 

Proiectul „Şcoli Curate” este o inițiativă a SAR, în parteneriat cu CRC, prin care se lansează un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, prin acest proiect se doreşte punerea umărului la modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară. Cea de-a şasea lansare locală a acestuia a avut loc la Călăraşi. Cei care au luat parte la manifestare au făcut cunoştinţă cu platforma Check My School, ww.scolicurate.ro, instrumentul ce vizează buna guvernare a instituţiilor de învăţământ. De asemenea, a fost trecut în revistă şi ghidul monitorilor pentru buna guvernare a școlilor și liceelor.

 

Cristian Ghingheş: „‘Școli Curate’ este un proiect pilot ce a vizat la început trei județe, însă, am vrut să atingem mai multe locuri din această țară”

 

Coordonatorul proiectului „Şcoli Curate”, Cristian Ghingheş, a declarat: „Este cea de-a șasea lansare a proiectului în țară, după Constanța, București, Timișoara, Brașov și Vrancea. Trebuie să știţi că ‘Școli Curate’ este un proiect pilot ce a vizat la început trei județe, însă, din ambiția noastră, am vrut să atingem mai multe locuri din această țară. Şi atunci când a fost vorba despre trainingul ‘Şcoli Curate’ pe care l-am susţinut toamna trecută la Bușteni, ne-am bucurat de prezența Asociației Elevilor din Călărași, iar reprezentanţii acesteia și-au asumat că vor organiza un eveniment și la Călărași, aşa că nu putem să fim decât recunoscători pentru faptul că ne-am extins proiectul dincolo de ceea ce ne-am propus inițial. ‘Școli Curate’ este un proiect la firul ierbii, spunem noi, nu este genul de inițiativă care să pună pe tapet probleme din învățământ, ci în primul rând, noi vrem să găsim soluții la problemele pe care elevii, părinții, dar și profesorii le au în desfășurarea actului educațional. Noi vizăm, de fapt, buna guvernare a unităților de învățământ, a școlilor și liceelor voastre și când ne referim la bună guvernare, vizăm două chestiuni: pe de o parte, finanțarea unităților de învățământ care trebuie să fie transparentă și trebuie realizată astfel încât voi și părinții să nu mai cotizaţi prin fondul școlii pentru cele necesare la clasă sau la școală și pe partea cealaltă, vorbim de transparența unităților de învățământ și aici ne referim la afișarea bugetului, la afișarea deciziilor Consiliului de Administrație. Desigur, vorbim și de partea de evaluare, de relația cu profesorul, dar, în primul rând, este un proiect care vizează calitatea bazei materiale, adică a școlilor, felul în care sunt finanțate școlile”.

 

Alexandru Manda: „Ghidul monitorilor pentru buna guvernare în școli și licee este un manual la purtător pentru orice elev care își dorește să schimbe ceva în școala în care învață”

 

Reprezentantul Societăţii Academice din România, Alexandru Manda, a afirmat: „Ghidul monitorilor pentru buna guvernare în școli și licee este instrumentul principal al proiectului ‘Şcoli Curate’. A fost lansat în luna iulie a anului trecut, la Banca Națională a României și este, în opinia noastră, un manual la purtător în primul rând, pentru orice elev care își dorește să nu mai fie pasiv și să schimbe ceva în școala în care învață, să aducă o schimbare în comunitatea educațională din care acesta face parte, fie că vorbim de o școală generală, fie de un liceu sau de relația cu autoritățile locale în virtutea atribuțiilor în domeniul educației pe care acestea le au și care nu sunt deloc puține. Ghidul este disponibil și în format online la www.scolicurate.ro/pages/resurse. Proiectul nostru este unul pilot, făcut pe trei județe, iar faptul că mergem cu el în mai multe județe din țară este o ambiție personală și nu ne vom opri aici. Trebuie să avem cât mai multe județe până la finalul proiectului, în luna iunie. Este un ghid extrem de util și pentru părinți. Părinții au un rol covârșitor în ceea ce înseamnă sistemul de educație în școala publică. Și aceștia trebuie să înțeleagă faptul că implicarea lor poate aduce un plus de valoare. Și aici aș putea aduce poate în discuție cel mai important dintre acestea, și anume slaba finanțare a sistemului de educație din partea autorităților locale”.

După prezentarea proiectului, a avut loc o dezbatere în cadrul căreia elevii şi părinţii prezenţi au vorbit despre problemele cu care se confruntă în sistemul educaţional şi au încercat să găsească soluţii pentru a le remedia. De asemenea, s-a discutat despre soluțiile pentru creșterea cuantumului sumelor pe care statul și autoritățile locale din Călărași le investesc în educație, dar și pentru creșterea gradului de bună guvernare și transparență a școlilor și liceelor.