Proiectul „Centenar – Fii mândru că eşti român”, derulat de Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Călăraşi, s-a încheiat.

 

Săptămâna trecută, cadrele didactice şi elevii acestei instituţii de învăţământ au sărbătorit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, printr-un program cultural care a finalizat proiectul „Centenar – Fii mândru că eşti român!”. În şirul manifestărilor desfăşurate sub egida Centenarului, începând de la data de 16 octombrie 2018, în Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” s-au desfăşurat numeroase activităţi în care au fost implicaţi elevii de la ciclurile primar şi gimnazial.

 

Timp de şase săptămâni, elevii au participat la activităţi dedicate Centenarului

 

În fiecare zi, timp de șase săptămâni, elevii au ascultat piese de mare valoare din muzica instrumentală, vocală și corală românească, au vizionat filme documentare care prezintă momente ale lungului drum pe care l-a făcut România către Marea Unire și au admirat lucrări ale pictorilor români reprezentativi. În plus, în școală s-au organizat diferite expoziții de desene, grafică și pictură în care elevii și-au putut exprima sentimentele față de mărețul  act şi programe artistice (cântece patriotice, poezii, dansuri populare și tematice), menite să îi cinstească pe înaintași, dar și să le dezvolte potențialul creativ și spiritul civic.

Proiectul a avut ca scop celebrarea actului Marii Uniri, dar și întărirea încrederii elevilor în capacitățile creatoare ale poporului român.

Într-o atmosferă solemnă s-a ascultat imnul naţional al României. Elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” au susţinut un program artistic. Astfel, elevii clasei a II-a D, coordonaţi de învăţătoarea Cristina Radu, au interpretat piesa „Cântec de Unire”. De asemenea, grupul vocal al şcolii, pregătit de profesoara Daniela Toader, a cântat piesele corale „Ultima noapte a lui Mihai Vizeazul”, „Doruleţul” şi „Românaşului îi place”. Eleva Paula Stoica, de la clasa a VII-a F, îndrumată de profesoara Viorica Zaim, a interpretat la vioară „Balada lui Ciprian Porumbescu”, iar Ana Maria Jelescu, de la clasa a VII-a A a interpretat la glockenspiel piesa „Menuet” de Johann Sebastian Bach. Elevii He Ohya, Antonio Deacu şi Larisa Mirică au recitat poeziile „Măi bădiţă, floare dulce”, „Nu plânge, Maică Românie” şi „La mijoc de codru des”, de Mihai Eminescu. Programul artistic s-a încheiat cu o frumoasă suită de dansuri populare ale ansamblului „Floricica Dunării”, condus de Mihăiţă Celesitin. A urmat un film documentar referitor la unirea Basarabiei, a Bucovinei, Banatului şi Transilvaniei cu România. După vizionarea acestuia, profesorul Constantin Lucian a oferit răspunsuri la curiozităţile elevilor. Apoi, asistenţa a vizionat „Rapsodia Română”, de George Enescu, filmare realizată în anul 1978. În încheiere, profesorul Lucian Constantin a arătat că Marea Unire de la 1918 a deschis calea afirmării capacităţilor creatoare ale poporului nostru și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în acest proiect.

 

Niculai Mirică: „Mulțumesc tuturor celor care au omagiat Unirea cea Mare și, în mod special, celor care s-au implicat în acest proiect”

 

Directorul şcolii, profesor Mirică Niculai, a declarat: „Dragi elevi, stimați invitați, dragi colegi, evenimentul de astăzi (n.r. 29 noiembrie) încheie seria de manifestări cuprinse în acest proiect educaţional dedicat Centenarului României. Unirea tuturor românilor este idealul care a străbătut istoria noastră, este un proces întins de-a lungul veacurilor, aprins de Mihai Viteazul la 1601 și nestins în conștiința poporului. De aceea, Marea Unire a constituit corolarul, momentul apoteotic al acestui proces îndelungat. Școala, alături de armată și biserică, întotdeauna a aprins în inimile și mințile românilor dragostea pentru țară și pentru idealul unității naționale. De-a lungul anilor, în funcție de regimurile politice și de ideologii, au fost și voci care au pus sub semnul întrebării legitimitatea marelui eveniment istoric de la 1 Decembrie 1918. Și totuși, idealul unirii a luminat ca o flacără conștiința poporului român, a scos în evidență rolul important al cărturarilor noștri în deșteptarea conștiinței naționale în rândul maselor. Școala a însoțit devenirea noastră ca popor, contribuind în mod fundamental la dezvoltarea civilizației românești-amintind doar de Gheorghe Lazăr, Spiru Haret sau Constantin Angelescu. Poetul și filozoful Lucian Blaga, participant la Adunarea de la Alba Iulia a fost impresionat de entuziasmul popular, iar istoricul Nicolae Iorga a vorbit despre poporul român ca despre un popor martir și erou. Celor care au făcut posibil idealul național li se cuvine un prinos de recunoștință în anul centenar și întotdeauna. Pașii istoriei răsună și trebuie să învățăm din lecțiile istoriei,  și din cele rele și din cele bune. Ziua de 1 Decembrie trebuie să rămână o lecție magistrală a istoriei. Trebuie să respectăm valorile pentru care au luptat strămoșii noștri. Mulțumesc tuturor celor care, cu sufletul și fapta au omagiat Unirea cea Mare și, în mod special, celor care s-au implicat în acest proiect”.