Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a anunţat ieri, 19 februarie, că proiectul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității în zona transfrontalieră”, depus prin Programul Interreg, a fost aprobat spre finanțare.

La Călărași, urmează a se amenaja o zonă de promenadă cu alei pietonale, un ponton de acces, construcție gară fluvială, achiziționarea unei ambarcațiuni pentru transport pasageri cu o capacitate de 20 – 40 de persoane, amplasarea unui număr de 30 de balize de-a lungul brațului Borcea care vor semnaliza șenalul navigabil. Consiliul Județean Călărași este lider de proiect, partenere fiind municipalitatea Călărași și cea din Silistra (Bulgaria).

Activitatea principală este reprezentată de îmbunătăţirea infrastructurii pe ambele maluri ale Dunării cu scopul de a menţine navigabilitatea pe braţul Borcea – braţ secundar al Dunării, în special pe timpul verii când nivelul apei scade foarte mult şi circulaţia navelor este îngreunată.

O nouă cale navigabilă îmbunătăţită va fi marcată prin instalarea unor balize pe o distanţă de 5 kilometri pe braţul Borcea, conectând cele două comunităţi, română şi bulgară, de o parte şi de cealaltă a Dunării.

Se vor reabilita cele două maluri, cel românesc şi cel bulgar, creându-se infrastructura necesară (apă, iluminat, alei pietonale etc).Vor fi înfiinţate două gări fluviale, de o parte şi de alta a Dunării şi vor fi achiziţionate două ambarcaţiuni de mărime medie, de tip „autobuz fluvial” (de aproximativ 20 – 40 de persoane) care vor asigura transportul pasagerilor în siguranţă din Călăraşi, în Silistra, şi retur, în special pe timpul verii.