În amiaza zilei de duminică, 7 martie, în jurul orei 15:00, un grup de cetățeni s-a adunat pe platoul din centrul orașului, în fața Prefecturii Călăraşi, pentru a protesta împotriva vaccinării obligatorii sau prin constrângere. Aceștia fac referire la un proiect de lege adoptat de Senat în anul 2017, în care s-ar reglementa acest lucru. Oamenii au venit cu o portavoce și cu pancarte pe care erau inscripționate mesaje ca „Nu vrem să fim cobai!”, „Fără pașaport de vaccinare!” și „Împotriva vaccinării obligatorii”.

„După cum se observă, suntem împotriva vaccinului coronavirus. Ne-am organizat noi, majoritatea”, spune unul dintre protestatari. Un altul adaugă: „Ne-am organizat spontan. Așa ne-a venit dintr-odată”. Primul manifestant completează: „Așa ne-a venit nouă dintr-odată să ieșim să protestăm”. Oamenii spun că protestul este unul organizat la nivel național, la inițiativa senatoarei Diana Iovanovici-Șoșoacă, ei fiind „simpli cetățeni”.

„Este o lege din 2017 care este pe băncile (…) un proiect de lege care este în Parlament, care se poate vota oricând. Nu vrem să fie votat acest proiect de lege ‘vaccinarea obligatorie’ și nici prin constrângere. Nu suntem niciun partid politic, suntem apolitici, nu avem treabă cu absolut niciun partid. Pur și simplu suntem împotriva acestei absurdități de vaccinare obligatorie și de constrângere. Constrângere înseamnă că n-o să ne mai dea voie să intrăm în instituții dacă nu ești vaccinat. Practic, te forțează pe ușa din dos să te vaccinezi. Sau să spună ‘de mâine nu mai vii la muncă dacă nu faci acest vaccin’. Sunt 15 tulpini ale acestui virus. Dacă se vaccinează de trei ori la rapel, înseamnă 45 de vaccinuri. Dumneavoastră ați face 45 de vaccinuri?”, se completează reciproc doi dintre protestatari.

Manifestanții spun că vor continua protestele dacă va fi nevoie, aceștia spunând că își doresc ca un număr cât mai mare de oameni să se alăture demersului lor într-o „campanie de conștientizare a poporului român”.

„Problema este că la noi, în Călărași, lucrurile astea nu funcționează. Oamenii vorbesc pe la colțuri, dar când e să facă ceva nu iese nimeni”, a încheiat una dintre persoanele prezente la miting.

Forma adoptată de Senat în 2017 a acestei legi, la articolul cu numărul 13, menționează faptul că următoarele categorii de vaccinări sunt obligatorii: vaccinările stabilite prin Calendarul Național de Vaccinare pentru copii; vaccinările impuse de situații epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenție, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private; vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre a Guvernului. Documentul prevede și categorii de vaccinări recomandate, dar și categorii de vaccinări opționale.

„Există proiectul, nu ştiu ultima lui formă, dar, în orice caz, e depăşită de mult discuţia despre obligativitatea vaccinării. Înţeleg că lumea face referire la vaccinarea obligatorie a adulţilor, nici vorbă de aşa ceva. Iar la copii era o chestiune de necesitatea informării părinţilor referitor la vaccinare”, declara deputatul Alexandru Rafila pentru Antena 3, citat de News.ro. „Eu cred că mulţi dintre cei de acolo nu cunosc, probabil, proiectul acesta de lege şi ascultă mai degrabă ce spun alţii decât ce scrie în proiectul de lege”, a adăugat medicul.

Proiectul de lege a primit mai multe amendamente și în prezent este trimis către Camera Deputaților, care este for decizional.