Comuna Roseţi este una dintre cele mai dezvoltate şi modernizate localităţi din judeţul nostru. Cu paşi siguri şi bine gândiţi, autorităţile locale pot spune că mai au puţin până a putea atinge statutul de comuna europeană. Aici se poate vedea cel mai bine că omul sfinţeşte locul. De curând, Primăria Comunei Roseţi a recuperat suma de 1.150.000 de euro, obiectul cererii nr.10 de rambursare. De anul trecut, din luna martie trebuia rambursată această sumă, însă abia acum s-a rezolvat situaţia.

“Abia acum s-au găsit banii pentru rambursare şi pentru a îmi face cât de cât dreptate. Mai sunt probleme pe care noi le vom rezolva ori prin instanţă, ori amiabil. Deocamdată bine ca s-a rezolvat şi s-a recunoscut că aveam dreptate. Aveam nevoie de bani. Am devenit optimist de când am primit această rambursare. Pe Ordonanţa nr. 46 am făcut împrumut pentru a putea să îmi achit lucrările executate până la 31 decembrie 2015. Dacă nu a-şi fi achitat banii ăştia, comuna era obligată să plătească şi să restituie Uniunii Europene 5.100.000 euro, valoarea lucrărilor eligibile. Acum trebuie să plătim toate obligaţiile”, a declarat primarul comunei Roseţi, Nicolae Râjnoveanu.

Cinci proiecte depuse pe PNDL şi PNDR

În momentul de faţă, Primăria Comunei Roseţi a depus cerere de finanţare pentru cinci proiecte, patru pe PNDL şi unu pe PNDR. „Dacă primim finanţare pentru proiectele depuse, într-adevăr pot spune că ne-am apropiat de nivelul unei comunei europene”, a precizat edilul-şef. Au fost depuse proiecte pentru executarea următoarelor lucrări: înfiinţarea unei săli de sport la Şcoala Gimnazială „Iancu Rosetti”; amenajarea unei săli de mese pentru 120 de copii; achiziţionarea şi montarea unor centrale termice pentru şcoala din comună; modernizarea drumurilor de interes local; extinderea reţelelor de canalizare şi de apă menajeră; realizarea unei centrale fotovoltaice, modernizarea iluminatului public şi lista continuă.

Extindere reţea canalizare

Primăria Rpseţi a depus, pe PNDR, un proiect ce vizează extindere reţelei de canalizare, modernizarea şi reabilitarea reţelei de distribuţie apă. Lucrările constau în executarea a două foraje, un bazin de acumulare cu capacitatea de 500 mc. “Întrucât castelul de acumulare existent are aproape 50 de ani de funcţionare, este normal să fac un alt bazin. Cel vechi poate să sufere multe defecţiuni la un seism mai mare. Rezistenţa acestor construcţii hidro este prevăzută în proiect, de 54 de ani, după care îşi pierde din rezistenţă”, a menţionat primarul Râjnoveanu. În ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, autorităţile intenţionează să branjeze peste 65% din gospodării. “Canalizarea trebuie să o duc la limita proprietăţii fiecărui cetăţean, astfel încât să se poată lega la reţea. În prima etapă am executat numai conducta principală de colectare şi staţia de epurare, urmând ca acum să execut etapa doi, de branşare a locuitorilor. Programul mi-a oferit această posibilitate şi ne-am înscris. Sper ca proiectul să fie declarat eligibil pentru a putea încheia lucrarea. În condiţiile în care definitivez şi acest proiect pot spune că aproximativ 65%  – 70% din suprafaţa de intravilan al comunei va fi deservită de această reţea.”, a mai adăugat Râjnoveanu.

Modernizare şcoli în comuna Roseţi

Primul proiect depus pe PNDL este pentru modernizarea şcolilor din  comuna Roseţi, construire sală de sport şi bază sportivă. În acest proiect intră şi obiectivul o sală de servit masă pentru copii. “La ora actuală avem 800 de elevi şi nu avem o sală de sport. Orele de educaţie fizică sunt efectuate într-un spaţiu inpropriu acestei activităţi. Este o sală de clasă, un spaţiu foarte mic, mai ales când se suprapun două ore de sport, una dintre clase nu are unde să îşi desfăşoare ora. Trebuie neapărat să construim o sală de sport. Şcoala din Roseţi îşi desfăşoară activitatea în trei amplasamente. Sunt copii foarte mulţi, demografia este pozitivă la nivelul comunei. Avem în dotare un microbuz şcolar şi putem aduce copii la şcoală, din toate sectoarele.  Condiţiile actuale nu sunt la nivelul timpurilor în care trăim. Trebuie neapărat să facem această învestiţie. Nu vă ascund că trei dintre aceste obiective şcolare au câte 120 de ani de funcţionare, fiecare, dar sunt bine întreţinute”, precizează Nicolae Râjnoveanu.

Modernizare drumuri de interes local

Modernizare drumuri de interes local în comuna Roseţi, este un alt proiect depus pe PNDL. “Mai avem aproape 9 km de drum care au nevoie de modernizare. Drumurile sunt utilizabile. În comuna Roseţi nu există locuri virane sau case părăsite.  Este o aglomeraţie foarte mare. Pe cele 380 de hectare, cât cuprinde intravilanul, este o aglomeraţie foarte mare de case. Din acest motiv trebuie să modernizăm toate străzile. Lumea trebuie să înţeleagă un singur lucru: Omul de la ţară nu trăieşte două vieţi, iar cel de la oraş o viaţă. Trebuie să creem aceleaşi condiţii atât în mediul urban cât şi în cel rural. La ora actuală pot spune că Roseţiul s-a apropiat de nivelul unei comune din Uniunea Europeană, prin ceea ce s-a realizat”, adaugă edilul.

Modernizarea sistemului de iluminat public stradal

 Un al treilea proiect depus pe PNDL vizează modernizarea sistemului de iluminat public stradal din comuna Roseţi. “Dacă vrem să avem economie trebuie să înlocuim becurile cu leduri. Gândindu-mă la consumul de energie electrică mi-aş dori din tot sufletul să construim o centrală fotoelectrică, în aşa fel încât să devenim independenţi din punct de vedere energetic pentru utilităţile publice (şcoli, primărie, dispensar) şi iluminatul public. Prin acest proiect rezolv şi problema cu paza. Avem deja un sistem de pază prin monitorizare cu camere de luat vederi. Avem patru angajaţi şi asigurăm liniştea şi ordinea publică în felul ăsta. Aş dori îmbunătăţirea acestui sistem, însă în funcţie de posibilităţile financiare o să mai montăm câteva camere pentru lărgirea perimetrului supravegheat. De când avem montat acest sistem, pot să vă spun că s-au mai liniştit treburile în comuna Roseţi şi până la urmă stăpânim cât de cât problemele. Sistemul de supraveghere funcţionează de la ora 18:00 până la ora 06:00. Cât funcţionează iluminatul public, funcţionează şi camerele de supraveghere”, a spus Râjnoveanu.

Extinderea iluminatului public stradal în comuna Roseţi.

Al patrulea proiect depus pe PNDL este pentru extinderea iluminatului public. “Avem nevoie de iluminat public mai ales pentru o extindere de intravilan, mai ales pentru tinerii care au obţinut teren pentru construirea unei case pe Legea nr. 15. Această lege pune nişte condiţii. Noi trebuie să creem utilităţi pentru aceste zone. Oamenii care vor să îşi construiască o casă trebuie să aibă cel puţin energie electrică, apă şi tramă stradală pe care să meargă. Numai în fel ăsta ţinem tineretul lângă noi. Sunt foarte mulţi tineri care lucrează în străinătate şi vor să îşi facă o gospodărie aici, acasă”, concluzionează, primarul Roseţiului.

Nicolae Râjnoveanu este optimist în ceea ce priveşte viitorul comunei şi al oamenilor din Roseţi. “Toate proiectele gândite de noi sunt în fază de cerere de finanţare. Toate îmi dă posibilitatea şi mă convinge să cred că viitorul va fi bun pentru cetăţenii comunei Roseţi. În condiţiile în care noi promovăm aceste proiecte şi le definitivăm, într-adevăr pot spune că ne-am apropiat de nivelul unei comunei europene. Cu ajutorul proiectelor am reuşit să realizez ceea ce părea imposibil de realizat”.