foto: www.observatorulph.ro

Polițiștii se vor afla în teren, având în vedere schimbările meteo care sunt preconizate. Circulați cu mai multă prudență, în condiții de vreme cu precipitații abundente.

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de Cod Galben și Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă importante și ploi abundente, fenomene ce se vor manifesta în intervalul 8 iulie, ora 11:00 – 10 iulie, ora 21:00, după cum urmează: cod galben, interval de valabilitate până pe 10 iulie, ora 21:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și pe arii restrânse căderi de grindină.

În Oltenia, în vestul și nordul Munteniei, sudul și vestul Transilvaniei, precum și în jumătatea de sud a Banatului și în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40… 50 de litri pe metru pătrat și pe arii restrânse 70… 80 de litri pe metru pătrat.

Pentru o călătorie în siguranţă, în contextul avertizării meteorologice, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași vine cu mai multe recomandări. Astfel, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto sunt sfătuiţi să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă. Dacă întâlnesc porțiuni unde partea carosabilă este umedă, să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Totodată, şoferilor li se recomandă să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduc poate derapa şi să utilizeze cu precădere frâna de motor atunci când rulează pe un carosabil alunecos.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu efectueze depăşiri riscante şi să conștientizeze în permanenţă pericolul de a acvaplana. În acele momente anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă. Atunci, controlul maşinii este practic imposibil. Această situaţie apare atunci când anvelopa nu mai poate evacua cantitatea de apă pe care o întâlneşte. În principiu, acvaplanarea apare foarte repede la anvelopele uzate sau la trecerea prin bălţi cu o viteză prea mare. Pericolul de accident în acest caz este extrem de ridicat.

Până ce maşina nu încetineşte, nu poate fi controlată aproape deloc. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă, să cureţe în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi să utilizeze corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare şi să efectueze fiecare manevră în trafic numai după o temeinică asigurare.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

Şoferii sunt rugaţi să-şi păstreze calmul, să nu uite de politeţea rutieră, să nu blocheze intersecţiile, să nu se angajeze în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi să facă fiecare manevră în trafic doar după o temeinică asigurare.

De altfel, pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi doar după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi. De asemenea, este necesar să se respecte indicaţiile polițiștilor rutieri, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.