Rezervoarele de oxigen ce aparţin Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi vor fi mutate în curtea unităţii sanitare. În prezent, acestea se află undeva în spatele Hotelului Hestia. Conform declaraţiilor managerului spitalului, Valentin Emanoil, lucrarea urmează a fi încheiată până la data de 30 noiembrie 2018. Astfel, sistemul de stocare, vaporizare şi distribuţie gaze medicinale va fi amplasat în curtea Spitalului Judeţean, în zona dinspre Finanţe, la o distanţă legală faţă de clădirile din jur.            

„Încă nu au început lucrările de mutare. Este vorba despre un rezervor metalic cu o capacitate de 30 de tone, construit pentru a rezista la presiuni foarte mari. Acesta aparţine societăţii Linde Gaz România. Este un întreg procedeu care trebuie bine stabilit cu reprezentanţii societăţii, rezervorul de gaze medicinale fiind al lor. Ca atare, această investiţie este tot a lor. Ideea a plecat din altă parte. Rezervorul se află în prezent la o distanţă foarte mare de spital. Din această cauză, la etajele superioare nu mai ajunge presiunea necesară. Conductele care trec pe sub şosea şi care au început să se degradeze, distanţa mare de peste 500 de metri până la etajele superioare, vopseaua, şi, nu în ultimul rând, reclamaţiile înregistrate de la secţiile din spital ne-au făcut să luăm decizia de a aduce acest tub în curte. Am luat legătura cu cel care deţine acest bazin de stocare a gazelor medicinale. Au venit reprezentanţii de la Linde Gaz, am discutat şi au zis că susţin această decizie, mai ales că pierdeau ore întregi în momentul în care coborau cu tirul în zona foarte aglomerată dintre Hotelul Hestia şi Restaurantul Dumbrava. Mi-au adus un proiect cu autorizaţii şi schiţe pe care l-am înaintat Consiliului Judeţean, pentru a stabili amplasamentul. Rezervorul va fi mutat în interiorul curţii, în colţul cu Finanţele. Se va  face o poartă de acces direct în stradă”, a menţionat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Pompei Samarian” Călăraşi.

 Staţie de back-up, la Spitalul Judeţean

Odată cu mutarea rezervorului de oxigen, în curtea spitalului se va amplasa şi o staţie de back-up.

„Este un lucru foarte bun pentru spital că ne vor aduce şi o staţie de back-up, care va asigura alimentarea cu oxigen pentru 72 de ore, în caz de avarie. În situaţia în care se va goli rezervorul, va interveni staţia de back-up, care este compusă din 24 de tuburi de oxigen legate în serie. La această dată, cei de la Linde Gaz caută o firmă în Călăraşi care să facă lucrarea pentru amplasament. După ce vor găsi, în maximum două săptămâni, ei termină lucrarea. Nu este o lucrarea foarte complexă”, a mai precizat Valentin Emanoil.

Valentin Emanoil: „Nu există risc de explozie”

Managerul spitalului dă asigurări că nu există risc de explozie: „Eu am discutat şi aspectul ăsta cu dumnealor, iar răspunsul lor a fost următorul: Uitaţi-vă la toate marile spitale din Bucureşti, nu există spaţiu şi nu există riscuri. Statistic nu s-au înregistrat incidente. Cel mult se poate întâmpla, în anumite condiţii, să se piardă presiune pe undeva. Nu există risc de explozie. Dar noi o să ne luăm o măsură de precauţie şi o să construim un zid care o să acopere zonele clădirilor. Trebuie respectată o distanţă anume, cred că de 25 de metri. Cei de la Linde se ocupă cu obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare. Trebuie să respectăm nişte norme foarte stricte”.

Managerul Spitalului Judeţean: „Am deranjat un cuib. Stăteau cinci persoane acolo fără să facă nimic”

În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii societăţii Linde Gaz, conducerea spitalului a aflat că cei cinci angajaţi de la staţia de oxigen nu au avut nicio intervenţie în ultimii cinci ani. În urma acestor discuţii, managerul a hotărât să verifice activitatea angajaţilor. În cadrul unor discuţii, reprezentanţii Linde Gaz m-au întrebat: ‘De ce ţineţi dumneavoastră angajaţii de atâţia ani?’ Păi cum de ce? Avem nevoie de ei să supravegheze. ‘Nu au, domnule, ce să supravegheze’, mi-au răspuns. Avem totul monitorizat de la Bucureşti. Ştim exact ce cantitate are în rezervor, ce presiune avem pe ţeavă, dacă pierdem presiune, dacă avem vreo eroare, avem senzori, ei nu au ce să facă. Astfel, am făcut câteva controale inopinate în cadrul staţiei de gaz şi i-am găsit pe băieţi în pat la televizor, având sticle de ţuică acolo, plase de pescuit, barcă, maşini spălate acolo, grătar, spaţii unde fac ei nişte ateliere de lucru şi automat am stricat un cuib a unor oameni care îşi fac acolo nişte interese personale de foarte mulţi ani. Am deranjat pentru că am văzut ce făceau acolo. Îşi coceau vinetele, ardeii, creşteau iepuri. Am şi filmat tot ce am găsit acolo. Am înţeles că mi-ar fi făcut reclamaţie chiar la DNA. Sunt foarte curios să cer şi eu nişte lămuriri cum de stau oamenii aştia de cinci ani acolo fără să aibă nicio responsabilitate, decât prezenţa. Cei de la Linde spun clar, de când au instalat aparatura de monitorizare, nimeni nu a trebuit să intervină cu absolut nimic. Ca atare, am chemat oamenii în curtea spitalului, de a doua zi. În unele încăperi de acolo era o mizerie de nedescris. Am făcut poze special să mă asigur că lucrurile sunt clare. De a doua zi am decis ca toată lumea să vină la serviciu şi îi distribuim prin curte. Într-adevăr, un singur lucru aveau de făcut. Puteau să fie sunaţi şi să li se ceară câte un tub de oxigen în anumite săli, acolo unde era nevoie. Ei puteau să facă serviciul ăsta o dată la a treia sau a patra tură, atunci când le venea rândul. Acum, îi punem să lucreze la schele să modernizeze prin curte şi sunt deranjaţi”, a adăugat directorul.