Cluburile „ecOprovocarea”, organizate de Asociația ViitorPlus și-au premiat echipele de voluntari după un an de acțiuni care au vizat protecția mediului din județul Călărași. De asemenea, elevii au reciclat aproape 8.000 de kilograme de deșeuri și au plantat 700 de arbuști.

 

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie, a marcat încheierea programului „Cluburile ecOprovocarea” și a fost totodată un nou prilej pentru elevii din Călărași de a atrage atenția asupra problemelor de mediu cu care se confruntă în comunitatea lor. Elevii din Călărași au învățat în timpul anului școlar că nu e nevoie doar de o zi pentru a-și arăta grija față de mediu. Ei au dezvoltat pe tot parcursul anului școlar activități de voluntariat în această direcție. Acțiunile elevilor au fost posibile datorită înscrierii lor în programul „Cluburile ecOprovocarea” derulat de Asociația pentru Dezvoltare Durabilă ViitorPlus.

Tinerii au fost împărțiți în cinci echipe pentru fiecare categorie de protecția mediului în parte. Echipele s-au întâlnit săptămânal pentru a parcurge atelierele non-formale din curricula de mediu, au planificat și au desfășurat activități prin care s-au implicat activ atât ei, cât și colegii lor, în problemele de mediu din județul Călărași. Astfel, peste 30 de elevi de la două licee din Călărași s-au implicat activ în acest an școlar în activități de împădurire, de igienizare a zonelor afectate de deșeuri, de reciclare, de îngrijire a spațiilor verzi și au participat la târguri tematice la care au vândut obiecte pe care nu le mai folosesc în schimbul unor cantități de deșeuri reciclabile.

Elevii de la Colegiul Economic Călărași și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, coordonați de şase profesori, au reușit să recicleze în şapte luni 7.924 de kilograme de deșeuri, să planteze 700 de puieți și arbuști ornamentali, să colecteze 242 de saci de deșeuri, au participat la 60 de târguri pentru protecția mediului și au făcut în total 4.066 de ore de voluntariat.

 

Elevii, premiați pentru reușitele lor

 

Elevii din Călărași au fost recompensați pentru implicarea lor în cadrul festivităţii de premiere a celei de-a VIII-a ediții a concursului de educației non-formală și extrașcolară „Cluburile ecOprovocarea”, desfășurat pe parcursul întregului an școlar 2017-2018, în Călărași și Zalău, de către Asociația ViitorPlus, cu susținerea companiei TenarisSilcotub.

Manifestarea a început cu un marș al elevilor prin care au atras atenția asupra problemelor de mediu din comunitate și cu o discuție a autorităților pe tema deșeurilor din județ. Elevii au intrat într-o competiție care a avut ca miză Tabăra de Leadership pentru Mediu „ecOprovocarea”, organizată în această vară, pentru echipele câștigătoare.

Elevii călărășeni s-au clasat pe primul loc la categoriile „ingienizare” și „târguri tematice”, pe locul al doilea la categoriile „reciclare” și „amenajare spații verzi” și pe locul al treilea la categoria „plantare”. Astfel, o echipă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” și două de la Colegiul Economic Călărași vor merge în această vară în tabăra organizată de Asociația ViitorPlus.  „Scopul cluburilor este de a forma lideri în domeniul protecției mediului. Ne dorim ca tinerii să înțeleagă problemele actuale de mediu întâmpinate la nivel global, național, dar și local și să ia atitudine, să se implice activ în diminuarea lor. Am inițiat programul ‘ecOprovocarea’ deoarece în România, educația pentru dezvoltare durabilă nu este integrată încă în sistemul formal și nici profesorii nu dispun de materialele adecvate pentru a încuraja elevii să se implice în astfel de activități. Elevii au fost mai mult decât încântați să se implice în problemele de mediu din județul lor, iar rezultatele obținute de ei sunt peste așteptări”, a declarat Lucia Cojocaru, managerul programului „ecOprovocarea” .

În cele opt ediții ale programului „ecOprovocarea” peste 40.000 de elevi și de profesori din țară au făcut 97.300 de ore de voluntariat pentru mediu, au reciclat 390.000 de kilograme de deșeuri, au plantat 117.000 de puieți, au colectat 4.700 de saci de deșeuri din natură și au organizat 3.500 de evenimente de educație ecologică.