În urmă cu 140 de ani, românii sărbătoreau recenta independență națională, iar clasa politică a vremii, preocupată de modernizarea țării, anticipa că reforma societății nu este posibilă fără construcția unui sistem financiar-bancar, iar banii vor fi sângele care irigă sistemul economic. Astfel s-a născut una dintre cele mai importante instituții naționale, care a susținut timp de decenii crearea și consolidarea statului modern român.

Banca Națională a României (BNR) a avut un rol central în primele decenii ale secolului trecut, când, dincolo de inițiativele de a dezvolta instrumente specifice de finanțare a sectoarelor cu potențial în România interbelică, a reprezentat principalul suport pentru finanțarea cheltuielilor cauzate de cele două conflagrații mondiale.

După evul mediu întunecat pe care l-a reprezentat regimul comunist pentru băncile centrale, BNR și-a reluat în ultimele trei decenii în mod proactiv rolul de lider al sistemului financiar-bancar, militând totodată pentru măsuri coerente la nivel guvernamental și pentru o coordonare optimă a mixului de politici economice.

„Adresez felicitări și urări de bine Băncii Naționale a României la împlinirea a 140 de ani și doresc ca această sărbătoare să fie un drum deschis spre noi realizări, cu speranța la o colaborare solidă și eficientă și pe viitor. Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de o coordonare a politicilor monetare și fiscal-bugetare pentru a trece cu bine peste un tip de criză mondială cu care economiile contemporane nu s-au mai confruntat”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.